Holbewoonster zoekt crowdfunding

Foto: What about Wilma
Foto: What about Wilma

Marianne van Dijk, filosoof en journalist, leefde de afgelopen 100 dagen als holbewoonster in Amsterdam. Met haar project What about Wilma stelde ze vragen over de gewoontes van onze samenleving door die van de mens van 40.000 jaar geleden uit te proberen. Dat leverde nieuwe inzichten op: zo ervaar je de stad veel intenser als je op blote voeten loopt en heb je nooit meer last van een after-dinner dip wanneer je geen suiker meer eet.
Gedurende het project hield ze een blog bij om te laten zien welke oude gewoontes nuttig zijn voor onze gezondheid, ons geluk en het milieu. Dat leverde volgers op uit alle continenten en aandacht in media als NOS op 3, België één, Trouw, Telegraaf, Spijkers met koppen en De Morgen.
De 100 dagen die het project duurde bleken echter lang niet genoeg om op alle vragen die haar en het publiek bezig houden een antwoord te vinden. Daarom wil ze een langere versie van What about Wilma starten. Van een heel jaar maar liefst. Ze onderzoekt dan wat er met je lichaam gebeurt als je een jaar lang onbewerkt voedsel eet, en ze wil leren om eetbare planten in de stad te zoeken. Bovendien onderzoekt ze het sociale leven van onze voorouders: destijds wist je wie er allemaal om je heen woonde, in een stad als Amsterdam niet meer. Ze gaat dus voor het eerst de mensen in haar straat leren kennen.
Aangezien het oudste muziekinstrument ook uit het Paleolithicum komt, wil ze met componisten samenwerken om een impressie te geven van hoe de muziek uit die tijd klonk. De vroege homo sapiens zong ook al, dus ze gaat waarschijnlijk bij een koor om dat te leren. En zo onderneemt ze nog veel meer.
Voor- en achteraf doet ze medische tests om de fysieke resultaten aan te tonen en wordt ze bijgestaan door experts, zoals een paleontoloog en een barefoot-running instructeur. Op 13 september 2013 gaat het jaar in. Aan het eind van het jaar verschijnen een boek en een documentaire.
Via een crowdfundsite zoekt ze financiering voor het project. Altijd al een holbewoner de winter door willen helpen? Je kunt hier vanaf 5 euro doneren. Als je iets geeft krijg je ook iets terug, bijvoorbeeld het boek of tickets voor de première van de documentaire in een grot.

Over de schrijver