Hollandse insectenkwekers gaan naar Afrika

Bord Insecten Verkleind
Foto: Icco

In Nederland worden insecten gekweekt, maar niet gegeten. In Afrika worden insecten gegeten, maar niet gekweekt. Ontwikkelingsorganisatie ICCO zag hier een kans, en investeert met Hollands boerenondernemerschap in een project voor een Keniase insectenkwekerij. Dit “Flying Food” programma moet het hele jaar door insecten leveren tegen een redelijke prijs “in verschillende verwerkingen”, aldus ICCO. Dit zorgt voor een betere voedselvoorziening en versterkt de lokale economie.
“Naast deze economische kansen zijn insecten, zoals krekels en sprinkhanen, erg voedzaam door hun hoge eiwitgehalte. Krekels zijn bovendien relatief gemakkelijk lokaal te produceren. Andere voordelen: krekels zijn niet veeleisend wat betreft huisvesting en voedsel en binnen acht weken geschikt voor consumptie. Ook vanuit ecologische duurzaamheid zijn krekels interessant. Ze zijn namelijk veel efficiënter in de productie van dierlijke eiwitten dan bijvoorbeeld runderen,” aldus ICCO.
Nederlandse partners in dit project zijn naast ICCO en TNO, de Wageningen Universiteit, Venik (brancheorganisatie voor insectenkwekers), BoP Innovation Center en KRECA. KRECA is een familiebedrijf met 35 jaar ervaring met het kweken van insecten. Een cheque van Pronkjuweel, een bedrijf voor eindejaarsgeschenken, leverde de eerste financiering voor het project.
Als de proef succesvol blijkt, wordt het project uitgebouwd. Hiervoor is nog wel 600.000 euro nodig. ICCO zoekt nog Afrikaanse en Nederlandse ondernemers die willen investeren.
Bron: ICCO
Lees ook
Het mag weer: vet eten
Lekker eten zonder troep: organix
“Ober, er zit géén vlieg in mijn soep!”

Over de schrijver