Hollandse zweetvoeten bestrijden malaria in Afrika

5131555168 52913C99F5
Foto: Âß????Àj???, Flickr

Een Nederlandse wetenschapper gebruikte de zweetvoeten van 48 Nederlandse mannen om het meest aantrekkelijke luchtje voor malariamuggen te ontdekken. Het luchtje dat zo ontwikkeld werd, gaat nu in muggenvallen gebruikt worden. In een test op een Afrikaans eiland in Kenia zal gekeken worden of het aantal malariagevallen flink verminderd kan worden.
Hoogleraar Entomologie Willem Takken, verbonden aan Wageningen Universiteit, doet onderzoek naar de voorkeuren van malariamuggen. De muggen vinden met name een bepaald type luchtjes lekker. Deze vind je onder andere op voeten. De professor liet 48 proefpersonen een half uur lang over glazen knikkers rollen met hun voeten. De melk -en vetzuren die zich op de knikker afzetten, werden gebruikt om een ideaal parfum voor muggen te ontwerpen.
Het luchtje is synthetisch nagemaakt en zal gebruikt worden bij speciale muggenvallen. Komende maand gaat Takken naar een eiland in een meer in Kenia, het Rusinga eiland. Dit eiland is niet zo groot en ligt zo ver van het vasteland, dat geen muggen naar het eiland toe kunnen komen. Er kan dus precies bijgehouden worden of de muggenvallen de hoeveelheid muggen op het eiland verminderen.
Het doel is om de kans dat mensen geprikt worden (en dus malaria ontwikkelen) substantieel te verminderen. Het grote voordeel van de muggenvallen is dat chemische bestrijdingsmiddelen niet of minder nodig zijn. Ook kan het medicijngebruik bij zieke mensen dalen, waardoor de malariaparasiet minder snel resistent wordt.
Bron: Trouw
Lees ook
Wetenschappers ontwikkelen stinkend nepzweet om muggen af te leiden.
Ondernemer wil Hollandse billen aan de bamboe.
Plastic uit tuinafval.

Over de schrijver