Hond blijkt handig met de iPad

Sarah_Ackerman, Flickr.com
Sarah_Ackerman, Flickr.com

In het onderwijs zijn ze al populair: iPads. Kinderen krijgen op de zogeheten iPad-scholen op een nieuwe manier les. Nu is er nog een groep wezens die nieuwe dingen kan leren met iPads: honden. Amos, de hond van Anna Jane Grossman van de School for the Dogs weet dat als geen ander. Hij werd getraind in het gebruik van de iPad en kan nu onder meer zelf foto’s maken en vragen beantwoorden. Volgens Grossman is dit nog maar het begin en zijn er talloze mogelijkheden om met deze techniek het leven van mens en dier aangenamer te maken. Het ontbreekt alleen nog aan voldoende geschikte apps.

Proef op de som
Om te kijken of elke hond geschikt zou zijn om met een iPad te werken, werd Grossman’s techniek niet op Amos uitgetest, maar op een andere hond. Grossman had slechts een uur nodig om deze hond te leren om op commando een foto van zichzelf te maken met de iPad. De volgende stap is het beantwoorden van vragen; Amos gebruikt de YesNo-app om vragen als ‘is twee plus twee vijf?’ te beantwoorden.

Veel mogelijkheden
Volgens Grossman biedt de touch screen technologie veel mogelijkheden om het leven van mens en dier aanzienlijk te veranderen, het is een mooi voorbeeld van wat kunstenaar en filosoof Koen van Mensvoort ‘next nature’ noemt, de natuur zoals de mens deze in de technosfeer in gang heeft gezet. Wel is het belangrijk dat hier ook de juiste apps voor zijn. Er zijn op dit moment weinig apps die speciaal bedoeld zijn voor huisdieren, maar het is wel mogelijk om bestaande apps op een andere manier toe te passen. Zo gebruikt ze op dit moment een geluidsapp om een blindgeleidehond te leren onderscheid te maken tussen lichte en donkere sokken, zodat deze zijn baasje kan helpen aankleden. Ook voor haar katten maakt ze handig gebruik van apps; ze heeft een bewegingssensor in de kattenbak geplaatst, die automatisch een sms’je stuurt zodra een kat op de bak zit.

Bron: Phys.org

Lees ook:
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen van leveranciers uit jouw regio
Internationale aandacht voor Nederlandse iPadscholen
Zijn tablets en laptops nuttige leermiddelen of een hype?