Hond kan kanker ruiken voordat de dokter iets ziet

3888165470 5A3E9D92A3 B1
Foto: G’pa Bill / Flickr

Het bewijs neemt toe dat honden feilloos ziekten bij mensen kunnen ontdekken – en die soms zelfs voorspellen. Onze viervoetige vriend zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een betere screening op allerlei ziektes. Volgens het laatste bewijs kunnen honden heel exact kanker bij mensen ruiken – zelfs in een vroeg stadium van de ziekte. Dit indrukwekkende bewijs opent de mogelijkheid om al vroeg ziekte vast te stellen op een effectieve, niet-invasieve manier (zonder fysieke ingreep).
[adrotate group=”3″]
In Japan is een onderzoek gedaan met 48 patiënten bij wie darmkanker was geconstateerd en een controlegroep van 258 personen. Er bleek uit dat een labrador die speciaal was getraind in geurdetectie in staat was onderscheid te maken tussen personen met en zonder kanker bij 33 van de 36 ademtests en 37 van de 38 ontlastingsmonsters – een succespercentage van meer dan 90 procent.
Vergeleken met conventionele diagnosestelling met colonoscopie – een invasieve procedure waarbij een camera via het rectum in de darm wordt ingebracht – was de sensitiviteit van de hond (mensen die hij terecht de ‘diagnose’ kanker gaf) 91 procent voor de ademtests en 97 procent voor de ontlasting. De specificiteit van de hond (het correcte aantal personen zonder kanker) was 99 procent voor beide tests. Bij kanker in een vroeg stadium was de nauwkeurigheid van de hond zelfs nog hoger.
Soortgelijke resultaten werden gevonden in een ander onderzoek naar het vermogen van een Belgische herdershond (malinoi) om prostaatkanker te ontdekken in urinemonsters van 33 patiënten met kanker en 33 zonder de ziekte. Na een training van ongeveer een jaar kon de hond nauwkeurig kanker vaststellen bij 30 van de 33 monsters, wat neerkomt op een sensitiviteit en specificiteit van 91 procent. Bovendien: van de drie monsters die de hond ten onrechte als kanker had geclassificeerd, onderging in één geval de patiënt opnieuw een biopsie, waarna alsnog de diagnose kanker werd gesteld. Dit wijst erop dat het vermogen van de hond om kanker te ontdekken sterker is dan dat van de standaardbiopsietest.
Lees het hele artikel op ode.nl
Dit artikel verscheen eerder in Medisch Dossier, Wat artsen je niet vertellen, een maandelijkse nieuwsbrief over gezondheid, therapieën en behandelingen en de alternatieven die ervoor bestaan.
Lees ook:
Katten verkleinen de kans op beroertes – en andere voordelen van huisdieren
Honden meenemen naar het werk kan gunstig uitpakken voor het bedrijfsresultaat
Huisdier als hulpje van de psycholoog
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de kerstvakantie publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw: omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, eventueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.

Over de schrijver

1 reactie op “Hond kan kanker ruiken voordat de dokter iets ziet”

  1. elk jaar verschijnen er weer nieuwe verhalen over t bestrijden van kanker
    t beste middel heer tegen is t bestrijden van de voedsel en chemische industrie dit zijn de groote boesdoeners van t veroorzaken van kanker en de pharmazeutische industrie profiteerd hiervan
    we krijgen steeds meer chemische rotzooi in ons voedings patroon en niemand die er een hald aan toe roept
    inboorlingen eten elke dag vlees maar de ziekt kanker komt bij hun niet voor
    de westerse wereld is compleet ziek gemaakt

Reacties zijn uitgeschakeld.