Hond redt walvissen

kohane, Flickr.com
kohane, Flickr.com

De walvis wordt met uitsterven bedreigd, maar de hond Tucker doet er alles aan om ‘zijn’ walvissen in leven te houden. Tucker kan namelijk uitwerpselen van walvissen opsporen. Die uitwerpselen vertellen wetenschappers weer of de walvissen nog gezond zijn, of dat er actie moet worden ondernomen. Tucker is de enige hond ter wereld die walvissenpoep tot op anderhalve kilometer afstand in open water kan ruiken. Een bijzondere prestatie, want walvissenpoep kan in minder dan een half uur uiteen vallen of zinken. Hij moet er dus snel bij zijn.

Volgen van walvissen
De 8-jarige labrador wordt vooral ingezet voor een groep van ongeveer 85 orka’s die bij het eiland San Juan zwemmen, op ongeveer twee uur afstand van Seattle. Deze orka’s worden al decennialang gevolgd. Als Tucker een luchtje oppikt, geeft hij aan dat de onderzoeksboot die kant op moet gaan. Wordt de poep gevonden, dan mag Tucker er nog even aan ruiken en krijgt hij daarna een beloning. De wetenschappers nemen het dan over en onderzoeken de uitwerpselen.
Gezonde vis, gezonde poep
Aan de hand van de poep kunnen de onderzoekers veel vaststellen. Zo kunnen ze zien welke walvissen de winter doorbrengen aan de kust van Californië. Die vissen hebben namelijk meer resten van DDT in hun uitwerpselen. Dit landbouwgif is al sinds 1972 verboden, maar in de oceaan zijn nog veel resten te vinden. Die komen ook in de vissen terecht, die vervolgens weer hun weg vinden naar de maag van walvissen. Walvissen die in de buurt van Seattle verblijven, hebben vaak weer hogere concentraties dioxine in hun lijf. Dit is kenmerkend voor een meer industriële omgeving. Als de poep laat zien dat het slecht gaat met de walvissen, kan hierop actie worden ondernomen en worden voorkomen dat er onnodig walvissen sterven.
Bron: New York Times
Lees ook:
Koop een vuilniszak voor een betere wereld
Over 40 jaar is iedereen vegetariër
Hoeveelheid ijs Noordpool op historisch dieptepunt

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020