Honda en GM ontwikkelen samen nieuwe brandstofcellen

Joseph Brent, Flickr.com
Joseph Brent, Flickr.com

General Motors en Honda gaan samen brandstofcellen ontwikkelen. Deze Amerikaans-Japanse samenwerking moet rond 2020 resulteren in en nieuw brandstofsysteem en mogelijkheden om waterstof op te slaan. Er is een realistische kans dat dit ook daadwerkelijk gaat lukken; beide autofabrikanten verdiepen zich al zo’n tien jaar in deze nieuwe technologie en hebben bij elkaar al 1.200 verschillende patenten aangevraagd op diverse technieken.

H2USA
Het moment voor deze samenwerking is niet willekeurig gekozen; in mei van dit jaar gaf Obama het startschot voor het H2USA-programma, dat zich richt op het veranderen van de infrastructuur, zodat het voor mensen steeds gemakkelijker wordt om ook daadwerkelijk op waterstof te rijden. Een ander onderdeel van het programma is het produceren van waterstof met natuurlijk gas. Honda melde zich direct al aan voor het programma en niet veel later volgden onder meer Toyota Motor North America, Hyundai Motor America, de American Gas Association, Mercedes-Benz USA en Nissan North America Research and Development.

Duurzame productie
Honda en GM hebben benadrukt dat zij zich vooral willen richten op het ontwikkelen van duurzame brandstofcellen en op waterstof die geproduceerd wordt uit windenergie, biomassa en andere vormen van hernieuwbare energie. CEO van GM, Dan Akerson, zegt: “We zijn ervan overtuigd dat dit de beste manier is om deze belangrijke technologie te ontwikkelen, die de potentie heeft om de afhankelijkheid van petroleum te verminderen en duurzame mobiliteit op de kaart te zetten.” De samenwerking moet ervoor zorgen dat kennis en materialen optimaal gedeeld worden, zodat een ideaal product tegen een betaalbare prijs op de markt gebracht kan worden.

Bron: Cleantechnica.com , Energy.gov, Triplepundit.com

Lees ook:

Geen bijtelling voor elektrische leaserijders rond de A15
Bijna alle succesvolle mensen staan vroeg op
“Grootste Nederlandse windmolenpark op zee zit vol leven”