Honden ruiken nog veel meer soorten kanker dan we dachten

Bron: Flickr, jeff_ ro
Bron: Flickr, jeff_ ro

Honden kunnen kanker ruiken voordat artsen er achter komen, en dit met een slagingspercentage van boven de 90 procent. Maar hoe gebruik je dit bij de diagnose? In Arkansas, Amerika, is een onderzoek gaande naar hoe je reddingshonden kunt inzetten bij het opsporen van eierstokkanker, een van de dodelijkste vrouwenziektes. zelfs in een vroeg stadium van de ziekte. Misschien dat we in de toekomst dergelijke ziektes hierdoor kunnen opsporen zonder de patiënt te belasten met het nemen van een weefselmonster (biopsie).

Volgens Donna Waugh is normaal gesproken trainster van reddingshonden. Tijdens dit onderzoek helpt zij de wetenschappers, bewijs te verzamelen dat honden dit daadwerkelijk kunnen. een methode op te zetten waarmee honden kunt inzetten om eierstokkanker op te sporen, een van de dodelijkste vormen van kanker bij vrouwen.
In drie uur tijd kan een gemiddelde hond leren kanker te ruiken. Waugh: “Honden hebben een geurbesef dat zo veel verder reikt dan wij ons kunnen voorstellen’. We hoeven ze alleen maar duidelijk te maken welke geur wij willen dat ze opsporen en hen direct te belonen wanneer ze dit doen.”
Oplettende dieren
Onlangs beweerde Marian Cooper, een vrouw uit Groot-Brittannië, dat haar zesjarige mopshond Flo haar attent maakte op een verdikking in haar rechterborst door daar steeds met zijn kop tegenaan te wrijven. Het bleek een kwaadaardig gezwel. En. Sharon Rawlinson, ook uit Engeland, vertelde The Sun dat haar spaniel steeds maar zachtjes met zijn poot tegen haar linkerborst duwde tot ze besloot een dokter te bezoeken. Er doen veel van dergelijke verhalen de ronde. Onderzoekers onderzoeken hoe dit fabelachtige geurvermogen op een medisch betrouwbare manier kan worden ingezet.
Afvalstoffen
Vologens Len Lichtenfeld van de Amerikaanse Cancer Society zou dit zomaar kunnen. Al tien jaar geleden bereikten hem berichten van honden die kanker opsporen. “Het lichaam maakt een bonte verscheidenheid aan afvalstoffen aan. Het kan best dat kankergezwellen typerende vluchtige stoffen produceren die een hond kan ruiken.”
Juist bij eierstokkanker zou dit een uitkomst zijn omdat nog geen geode methode bestaat om die in een vroeg stadium aan te tonen. Eierstokkanker is mede zo dodelijk omdat bij driekwart van de vrouwen het pas ontdekt wordt in een vergevorderd stadium. Alexander Burnett die het onderzoek met de honden leidt, vindt de eerste resultaten mooi , maar het is nog te vroeg om te juichen. Een handjevol honden in zijn experiment kan deze kanker nu goed herkennen, zowel in levend weefsel als in urinemonsters. Burnett: “Maar we weten niet precies wat ze ruiken. Het moet een specifieke geur zijn, maar wat is het?” Eind deze zomer moet een dubbelblinde test uitsluitsel bieden. In deze test weten noch de onderzoekers, noch de honden, waaruit de monsters bestaan en of ze kankercellen bevatten.
Longkanker
Ook soortgelijke onderzoeken zijn veelbelovend. Een Duits onderzoek uit 2011 liet zien dat honden vrij nauwkeurig longkanker kunnen opsporen uit en een Japans onderzoek toont aan dat een zwarte Labrador darmkanker kon detecteren uit ontlasting- en ademmonsters.
Maar wil een test effectief zijn, dan kan die niet alleen kanker opsporen bij een ogenschijnlijk gezond iemand, maar kan hij het ook als aantonen als een ander die ziekte niet heeft. Volgens Lichtenfeld hebben de experimenten met honden dit stadium nog niet bereikt. En: “Hoe wil je bereiken dat een levend dier duizenden tests vergelijkt?”
Waugh vindt dat je honden op het punt van ruiken nooit mag onderschatten, ook niet bij het kunnen ruiken van een levensbedreigende ziekte. “Je kunt het zo moeilijk maken als je wilt, maar een ding staat vast: honden begrijpen de ware betekenis van geuren.”
Bron: Huffington Post

Over de schrijver