Honey Highway

Honey Highway wil van Nederland een bijenland maken

Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van verschillende Rijkswegen zo worden ingezaaid dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Ze worden ingezaaid met allerlei soorten bloemenzaad zodat er voldoende voedsel – nectar en stuifmeel – voor de bijen is om te kunnen overwinteren. De eerste Honey Highway is al gerealiseerd. Je kunt hem vinden bij de A4 tussen Delft en Schiedam.
Het plan is om in de toekomst nog veel meer paradijzen voor bijen, hommels en vlinders te realiseren. We spraken initiatiefneemster Deborah Post over dit kleurrijke initiatief.

Een bijenland

“Mensen hebben bijen nodig. Bijen hebben bloemen nodig. Ons voedsel en onze gezondheid hangt ervan af. Wist je bijvoorbeeld dat bijen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 80% van de groenten, fruit en noten op de versafdeling van de supermarkt? De bijen staan onder druk. Dit probleem is niet nieuw. Er zijn gelukkig veel organisaties en mensen mee bezig. Het gaat alleen niet snel genoeg, terwijl de oplossing kinderlijk simpel is.”
“Er zijn genoeg bermen om wilde bloemen in te zaaien maar er zijn andere maairegels nodig. Met Honey Highway willen we op hier op grote schaal verandering in brengen. Honey Highway wil van Nederland een écht bijenland maken. Een mooi, gezond en biodivers land vol met mooie bloemen.”

Een terugblik

“De eerste Honey Highway werd in 2015 gerealiseerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, wegenbouwers, Gemeente Midden-Delfland, bedrijven en burgers. Wat een paar kilometer wilde bloemen inzaaien teweeg heeft gebracht dat heeft mij wel een beetje overvallen.”
“Ik ben blij dat Rijkswaterstaat en de provincies Honey Highway zeer serieus nemen. Bovendien is er een Green Deal tussen 20 grote partijen gesloten. Deze 20 partijen willen hun bermen gaan inzetten voor biodiversiteit, met als voorbeeld Honey Highway.”
Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Over de schrijver

6 gedachten over “Honey Highway wil van Nederland een bijenland maken”

  1. De eerste bloemrijke berm? Die werd al geproot door prof. dr. Piet Zonderwijk in zijn boek De Bonte Berm. En door Arie Koster in Ecologisch Groenbeheer in de jaren ’70 en ’80.
    En dat ENKE:L door een consequent maaibeheer van 1 of 2 keer per jaar ieder jaar op dezelfde tijd. En heel veel van die bermen zijn al zo in beheer, dus feitelijk is deze actie pronken met andermans veren. Alleen die andere mannen hadden het veel beter in de gaten.
    Dit gezaai van pretsoorten helpt namelijk helemaal niets, enkel dat het wel kleurig oogt. Al die gecultiveerde klaprozen en korenbloemen bloeien 1 jaar en het volgend jaar een beetje … het zijn pionierplanten,… waarna de echte natuur het gaat overnemen. Enkel met consequent maaibeheer…
    Zaaien jullie ook vaste planten in? Waar komen die vandaan? Er zijn maar 3 bedrijven in NL die soortecht zaad leveren en goed kunnen adviseren daarover. Maar dat zaad is meestal te duur en er wordt voor carnavalmengsels gekozen met cultivars en exoten voor een snel en kleurrijk (politiek wenselijk) mengsel en noemt het een honingsnelweg. Terwijl wilde planten niets met honing te maken hebben, zeker niet langs de snelweg. Al die andere insecten die ALLEEN baat hebben bij wilde planten zijn 100 maal belangrijker dan honingbijen. Dat is al heel lang bekend. Wilde bijen en alles wat daar bij hoort zijn vele malen belangrijker voor de bestuiving van gewassen dan honingbijen, alleen aan honingbijen kun je verdienen en aan hommels en solitaire bijen en zweefvliegen enz. niet.
    Ik wil daar best wel over komen praten als jullie dat wensen. Dan kan ik ook de duizenden plekken langs onze al 30 jaar lange bloemrijke bermen langs de snelwegen wijzen waar de inheemse insectenwereld WEL vrolijk van wordt. En met heel wat minder kosten overal elders realiseerbaar.

  2. In Harlingen hebben we al ingezaaide bloemen-bermen langs de weg (langs de provinciale weg, dus minder auto’s dan langs de snelweg) Maar weet niet of dit speciale bijenplanten zijn.

  3. Op zich een goed initiatief.
    Maar of het wel zo goed is om dit langs de snelwegen te doen?
    De bijen krijgen dan veel “lood” in hun lichaampjes en of je die beestjes daar dan wel mee helpt?
    Maar het is goed dat er mensen bezig zijn met het wel en wee van de bijen en in die zin vind ik dat ze wel een compliment verdienen.

  4. En nog ‘n tweede punt: Electrisch rijden gaat zeer binnenkort pas echt flink toenemen, nu zowat alle automakers bezig zijn met ‘n eigen electrische auto.

Reacties zijn gesloten.