
Klimaatverandering, de politieke situatie en droogte werden al genoemd als mogelijk oorzaken van de problemen in de Hoorn van Afrika. Een nieuw onderzoek voegt er nog een oorzaak aan toe: ontbossing. Het toont eens te meer aan dat aandacht voor de natuur meer is dan zorgen dat dieren niet uit sterven. Ook voor mensen is het een kwestie van leven en dood.
Verwoestijning door kappen bomen
Het kappen van bos heeft meer invloed op het ontstaan van een droog maanlandschap dan het gebrek aan regen, volgens de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR), ‘s werelds grootste samenwerkingsverband voor agrarisch onderzoek. Tientallen jaren van bomenkap hebben ooit vruchtbare gronden in woestijn veranderd en daarmee de hongersnood die nu aan tienduizenden het leven kost, verergerd.
“Bomen kunnen risico’s van klimaatsveranderingen en rampen verkleinen”, zegt Francis Seymour van het Centrum voor Internationaal Bos onderzoek (CIFOR) dat onderdeel is van CGIAR. In een dorre regio zoals de Hoorn van Afrika, kan bos helpen om water en voedingsstoffen in de bodem vast te houden. Bomen gaan erosie tegen en zijn een bron van voedsel en energie.
Bossen zorgen voor inkomen
Onderzoek dat het CIFOR deed in 25 landen, toont aan dat bossen voor een kwart van het inkomen zorgen van gezinnen die in of in de buurt van bossen wonen. Het bos speelt dus een belangrijke rol in armoede-bestrijding.
Hoewel er wereldwijd veel aandacht is voor het behoud van regenwoud, is er volgens Seymour ironisch genoeg weinig aandacht voor het behoud van bossen in droge gebieden. “Terwijl in droge gebieden de gevolgen van klimaatverandering het eerst merkbaar zullen zijn door verdere verdroging.”
De CGIAR roept op tot investeringen in herbebossing en agroforestry projecten in de regio. Vergelijkbare projecten in Kenia en Niger hebben de bossen hersteld zodat deze weer bescherming bieden aan dorre gebieden en voedsel en andere bosproducten leveren.
Bron: CIFOR
Lees ook:
Ecuador pokert met regenwoud
7 gedachten over “Hongersnood Afrika door ontbossing”
Interessant artikel, ondanks de datum van publiceren. Net zoals 6 jaar geleden zijn droogte, hongersnood en klimaatverandering nog steeds aan de orde van de dag, en op de een of andere manier lijkt het steeds erger te worden.
Natuurlijk zorgen bossen voor inkomens, er zijn namelijk zoveel productieve bomen (fruit, olie, medicijnen). Wat als wij zouden zeggen dat we de oplossing hebben gevonden om bomen te planten met 90% minder water, voor 90% lagere kosten en een overlevingspercentage van +90% terwijl we planten in droge en geërodeerde gebieden waar het tot voorheen niet of alleen mogelijk was met dure irrigatiesystemen? Met onze producten kunnen we boeren en rurale families in ontwikkelingslanden direct helpen door hen de mogelijkheid te geven om hun eigen voedsel te verbouwen op een efficiënte en goedkope manier.
Alsof er nog iemand was die dit nog niet wist?..
Miracle Trees zet zich in om een bijdrage te leveren aan het oplossen van voedseltekorten, ondervoeding en milieuproblemen. Deze organisatie wil dit doen met behulp van een bijzondere tropische boom: de Moringa oleifera. Deze veelzijdige boom die ook wel de Miracle Tree wordt genoemd, is een bron van hoogwaardig voedsel. Daarnaast kan de Moringa effectief worden gebruikt om woestijnvorming en klimaatverandering tegen te gaan.
Magische boom
De Moringa Olifeira is een geweldig veelzijdige boom, een soort supermarkt in zijn eentje. Het is een snelgroeiende boom die droogte verdraagt en voedsel, medicijnen en schoon water kan verstrekken aan diegene die het geluk hebben één van deze bomen in de buurt te hebben.
Door de rijkdom aan vitamines, mineralen en eiwitten is de boom een rijke bron van voedingstoffen. Per gram bevatten verse moringabladeren vier keer zoveel calcium als melk, zeven keer zoveel vitamine C als sinaasappels, drie keer zoveel kalium als bananen, drie maal zoveel ijzer als spinazie, vier maal zoveel (pro-)vitamine A als worteltjes en evenveel eiwit als in eieren.
Meedoen
Als je op reis gaat naar een ontwikkelingsland, kun je zaden van de Moringa boom aan de lokale bevolking cadeau doen. Het geven van zaadjes is een kleine moeite, een klein gebaar maar al na een jaar kan een zaadje een boom zijn en zijn eerste vruchten afwerpen. Denk aan alle mogelijkheden die de Wonderboom dan te bieden heeft.
Ga je niet reizen? Stuur dan een zakje zaden naar vrienden in een ontwikkelingsland of geef moringazaden mee aan een buurvrouw die op reis gaat…
Met de Magic Tree zaden in handen heb je een simpele, goedkope, snelle en efficiënte manier om iets aan klimaatverandering, woestijnvorming en voedseltekorten te doen. De boom kan klimaatverandering niet voorkomen maar wel de effecten ervan verzachten.. http://www.miracletrees.org "
Bron: http://www.inspirerendleven.nl/blog/de-magische-w…
Zie ook: https://www.hetkanwel.net/2011/03/27/de-waterboxx-…
https://www.hetkanwel.net/2011/07/28/afrika-kan-de…
Dus vlieg je naar een ver land om een (wonder)boom te planten tegen klimaatverandering….
Nee, je kan ook gewoon alleen de zaden verzenden of meenemen als je daar toch op vakantie gaat, en zo de economie ook weer een beetje helpt als toerist…
Bomen zorgen er voor dat de grond niet makkelijk verschuift (bij overstromingen, e.d.)…
En de bomen zetten CO2 om in zuurstof…
Behalve door bomenkap worden de bomen ook bedreigd door (een combinatie van vervuiling en) gepulste elektromagnetische straling tussen GSM en UMTS-zendmasten en mobiele telefoons en WiFi e.d.: http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s…
"Bomen zijn een bron van voedsel en energie" In een tijd dat voedsel- en energieschaarste toeneemt is het ook waarschijnlijk dat deze kaalslag zal toenemen. Het gebruik van biomassa en biobrandstof wordt steeds belangrijker en in het rijke westen is te weinig grond daarvoor beschikbaar. Daar is weinig vreemds aan, maar gevolg van het huidige energie (en voedsel) beleid
Reacties zijn gesloten.