Hoofdgerecht: Zeebaars met krokante lasagne, bietentopping, couscoussalade en walnotenmarshmallows (6p)

ZeebaarsWalnotenmarshmallows
5dl volle melk
12 blaadjes gelatine
60g walnotenolie
50g walnoten

Leg de melk in de vriezer tot het ongeveer 3°C is. Bedek een diep platte schaal met cellofaan. Week de gelatine in koud water. Doe 50ml van de melk in een pannetje en verwarm tot ongeveer 40°C. Los de gelatine op in de warme melk. Doe de verwarmde melk met gelatine in een hele grote kom. Mix dit 30 sec. op de hoogste stand. Giet in één keer alle koude melk toe en blijf 3 minuten mixen. Voeg nu de walnotenolie toe en mix nogmaals 30 sec. Giet de luchtige melk in de diepe schaal. Zorg dat het ongeveer 1,5cm hoog is. Zet de schaal in de koelkast en laat opstijven. Sla de walnoten fijn met een koekenpan en rooster ze in dezelfde pan zachtjes goudbruin.

Bietentopping
400g gekookte en geraspte bietjes
2dl slagroom
200g jonge kaas
peper

Breng de slagroom aan de kook en voeg de bietjes toe. Laat het ongeveer 20min zachtjes doorkoken tot de bietjes door en door zacht zijn. Voeg de kaas toe en pureer in een keukenmachine of met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.

Couscoussalade
300g couscous
(roomboter/olie voor de couscous)
1 bosje peterselie
rasp van 1 citroen
2 el citroensap
4 el olijfolie

Kook de couscous zoals aangegeven op de verpakking (waarschijnlijk met olie en/of roomboter). Laat de couscous afkoelen. Was de peterselie en hak het zeer fijn. Roer de peterselie, citroenrasp, citroensap en olijf
olie door de couscous en laat de smalen goed intrekken. Breng op smaak met wat zout.

Zeebaars uit de oven
6 zeebaarsfilets uit de Noordzee
Bietentopping (zie hier boven)

Verwarm de oven voor op 200°C. Smeer elke filet in met een dikke laag bietentopping en leg ze in een grote ovenschaal. Zet de schaal 15 tot 20 min. in de oven.

Krokante lasagne
3 bladen verse (of kort voorgekookte) lasagne
1 bosje dille
zeezout

Hak de dille fijn. Snijd elk lasagneblad in 2 lange repen. Verwarm een frituurpan tot 190°C en frituur de lasagnebladen 1 minuut per kant. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze met zeezout en de dille.

Opdienen
Snijd de walnoten marshmallow in vierkante blokjes en rol ze door de geroosterde walnoten. Leg op elk bord een zeebaarsfilet. Leg de krokante lasagne er bovenop. Schep de couscous er naast en schik de blokjes walnotenmarshmallow er omheen.

Tips!
Eenvoudiger variant: vervang walnotenmarshmallows door geroosterde walnoten
Vegetarische variant: vervang de vis door dunne plakjes aardappel

Alle gerechten van het duurzame kerstmenu
Amuse: Mosselen in bier met balsamico uien en citroengranité
Voorgerecht: Pompoenrisotto met romige prei, koflook wolken en Olde Remeker truffels
Hoofdgerecht: Zeebaars met bietentopping, couscous, krokante lasagn en walnotenmarshmallows
Nagerecht: Stoofperen met chocolade saus, Haagse bluf en kaneelgelei

 

Over de schrijver