Hoog tijd om groene stroom écht groen te maken

Bron: FaceMePLS, Flickr

Twintig jaar geleden verscheen het product ‘groene stroom’ voor het eerst op de energiemarkt en nu wordt het al door 55% van de Nederlandse huishoudens afgenomen. Op basis van publieke interesse kun je het product een ‘monstersucces’ noemen. Probleem is alleen dat het lang niet altijd écht groen is.
Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, beweren bijvoorbeeld dat ze 100% groene stroom leveren, maar in de praktijk dragen deze bedrijven niet bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. Ze kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen, waarvoor ze een paar honderdste eurocent per kWh betalen. Dit vergroenen kost ze zo ongeveer één euro per Nederlands huishouden.
Volgens Sible Schöne, programma-directeur van de HIER klimaatcampagne en Peer de Rijk, directeur WISE, in een opinitiestuk in Trouw, wordt de groene stroom uit Noorse waterkrachtcentrales – al pakweg 80 jaar – aan Noorse consumenten geleverd. De daaraan gekoppelde groene certificaten worden in Nederland verkocht. Daar noch hier wordt extra duurzame capaciteit gerealiseerd. Ze spreken daarom van een “windhandel” in papieren en stellen voor om de grens dicht te gooien voor Noorse waterkracht.
Maar als bewuste consument kun je ook zonder dergelijke ingrijpende overheidsmaatregelen al bijdragen aan de ontwikkeling van echt groene stroom door voor een leverancier te kiezen die investeert in een duurzame energiehuishouding. Volgens een recent rapport van het onafhankelijke onderzoeksbureau SOMO kun je dan het beste kiezen voor een van de volgende bedrijven: Windunie, Greenchoice, Noord Hollandse Energie Corporatie, Eneco of Dong Energy. Deze energieleveranciers bieden niet alleen een label ‘groene stroom’ aan, maar dragen ook daadwerkelijk bij aan de overgang naar een schone en veilige energievoorziening.
Je kunt ook zelf een keuze maken aan de hand van de volgende vier overwegingen die St. Maarten schetste bij zijn analyse van de beste aanbieders van groene stroom:
Overweging 1: Ga je voor klein en fijn, of breed en zeker?
Overweging 2: Stimuleer je nieuwe groene stroom of kies je voor groencertificaten?
Overweging 3: kies je voor biomassa of zon en wind?
Overweging 4: wek je zelf groene stroom op, of koop je het in?
Lees hier de reflecties die St. Maarten per overweging maakt.
Lees ook:
Greenchoice: 100% groene stroom
De beste aanbieders van groene stroom
Echt groen is je stroom met deze leveranciers

Over de schrijver

4 reacties op “Hoog tijd om groene stroom écht groen te maken”

  1. Ik wist er al van alleen vind ik het echt raar dat het mogelijk is om met certificaten je kolencentrale energie als 100% groene energie te verkopen. Als ze nou een keurmerk maken zodat bij iedere leverancier duidelijk is hoe groen de energie is. Bij koelkasten zie je toch ook stickers met A++ A+ A B C etc.. Dit is toch ook niet met certificaten te manipuleren.

  2. Groen..de kleur van ergernis die de grootste politieke leugen veroorzaakt. Het middel om de niet zelfdenkende massa te besturen..dom en arm houden en ze blij maken met een gemeenschappelijke deler
    die van geen kanten klopt…eerst de inquisitie en nu Groen!!!

Reacties zijn uitgeschakeld.