Zonnepanelen zijn lelijk
Er zijn al hele mooie systemen op de markt. Je kunt nu ook je dak bedekken tot aan de rand, zelfs om de dakkapel heen. Volgens professor Sinke kunnen architecten straks gewoon op hun PC een programmaatje aanklikken dat het dak nauwkeurig vult in de kleur die je wilt.
Op dit moment kun je trouwens al zonnedakpannen laten leggen in plaats van zonnepanelen. Volgens installateur Marijn de Bel van Marbel BV zijn deze ongeveer 30% duurder dan gewone panelen. „Deze vergelijking geldt voor het zonnesysteem”, licht De Bel toe. “De dakpannen zijn niet meegerekend in de praktijk, maar die betaal je anders ook apart. De terugverdientijd is afhankelijk van de hoeveelheid vermogen die wordt toegepast, maar hij ligt ergens tussen de 11-14 jaar.”
In Nederland is niet genoeg zon voor zonne-energie
Volgens Wim Sinke is zonne-energie de best verdeelde bron op de wereld. „De meeste zonnige gebieden hebben ongeveer drie keer zoveel zon als de minst zonnige. Dat is een gradueel verschil.”
Het is volgens Sinke dan ook niet zinvol om onze zonnestroom uit Italië te halen. „Je moet ook aan het transport denken.” Als je straks in Italië voor 2 cent kunt opwekken, terwijl dat in Nederland drie of vier cent kost, dan kan het hier toch lonend zijn, omdat je minder transportkosten hoeft te betalen en minder transportverlies kent.
Zonne-energie is te duur
Hardnekkig is ook de opvatting dat zonne-energie te duur is om te kunnen concurreren met fossiele brandstoffen. In India wordt zonnestroom op dit moment al opgewekt voor 5 cent kWh. Zonder subsidies en zonder overheidsingrijpen. De kosten komen daarmee in de buurt van stroomopwekking met fossiele brandstoffen. Wim Sinke in NRC: „Dat is nog niet overal het geval, maar het begin is er. Tot nog toe bepaalden fossiele brandstoffen wat zonne-energie op de markt mocht kosten, maar dat zou wel eens om kunnen draaien. Straks bepalen de kosten van zonne-energie wat fossiele brandstoffen nog mogen kosten.”
Sinke voorspelt dat de kosten snel verder zullen dalen. Hij denkt dat de komende tijd de prijs met een factor drie omlaag kan en het rendement nog minstens twee keer hoger kan worden. „Dat betekent dat de kosten straks geen 5 cent kWh meer zijn maar 2 cent, goedkoper dan alle andere bronnen die je je kunt voorstellen.”
Hij adviseert daarmee trouwens niet om nog een jaartje te wachten met investeren in zonnepanelen, want de prijsdaling gaat wel geleidelijk, en kost veel ‚bloed, zweet en tranen’. Het rendement van commerciële zonnepanelen zal volgend jaar niet ineens veel hoger worden.
Hoogleraar ontkracht drie mythes over zonne-energie
Over de schrijver

Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur
1 gedachte over “Hoogleraar ontkracht drie mythes over zonne-energie”
Men denkt vaak alleen aan geld verdienen. Beetje dommig. We moeten gewoon zonnepanelen aan gaan leggen langs alle snelwegen, samen met energie opvang uit het wegdek! Auto energiestations erbij aanleggen. Stroom via deze weg leveren aan de mensen. Alles zo schoon mogelijk als nationaal goed voor een schonere en betere wereld!
Reacties zijn gesloten.