Hooikoorts? Vermijd vers fruit en rauwe groente

Het voorjaar is in volle gang en het hooikoorts-seizoen dus ook. Bijna 70% van de mensen met hooikoorts heeft ook allergische reacties na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Het blijkt dat veel ongekookte groenten en vers fruit van het seizoen deze reacties veroorzaken. Dat komt doordat het lichaam bepaalde plantenproteinen herkent als stuifmeel, waardoor het een allergische reactie geeft.

Vervang verse tomaat voor puree

Als je allergisch bent voor graspollen, moet je het eten van sinaasappels, tomaten, meloenen en vijgen vermijden. Maar dit geldt vaak alleen voor rauwe groenten of vers fruit. Je kunt bijvoorbeeld wel sinaasappelsap drinken zonder een allergische reactie te krijgen. Verse tomaten kun je beter ook niet eten, terwijl tomatenpuree wel kan. Meestal is het stuifmeel van gras de veroorzaker van hooikoorts, maar ook het stuifmeel van bomen (berk, wilg), struiken (hazelaar) en onkruid (bijvoet, weegbree) kan klachten veroorzaken. Als je daar last van hebt, kunnen de volgende voedingsmiddelen een allergische reactie geven: banaan, komkommer, meloenen, courgette en artisjokken.

Goede gezondheid

Groenten en fruit zijn essentiële voedingsmiddelen voor een goede gezondheid en daarom is het belangrijk dat we dit regelmatig eten. Het is dan ook verstandig om tijdens het hooikoortsseizoen meer gekookte groenten te eten, zodat je toch de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Lees ook:
5 eettips voor een vleesloos leven

Hilarische tweets over Ijslandse aswolk

Computers maken kinderen zwak