Hoopvol klimaatakkoord tussen China en de VS

Foto: Nasa Goddard Space Flight Center
Foto: Nasa Goddard Space Flight Center

Een stap voorwaarts, een mijlpaal, verrassend, baanbrekend, ambitieus; het klimaatakkoord dat de VS en China woensdag met elkaar sloten lijkt een groot succes. De voorzet voor wat volgens Obama volgend jaar in Parijs een historisch klimaatakkoord moet worden.

Bijzonder is het zeker: Amerika en China, de grootste vervuilers van de wereld hebben een akkoord met elkaar gesloten. De Verenigde Staten beloven nu om tegen 2025 hun CO2-emissies te verminderen met 26 à 28 procent in vergelijking met 2005. China heeft als nieuwe doel dat de CO2-uitstoot vanaf 2030, of eerder, niet hoger zal worden. Het woord ‘verlagen’ werd niet genoemd, maar toch was het opmerkelijk, want het is de eerste keer dat China überhaupt een datum noemt.

Tot nu toe was de wantrouwige verhouding tussen de VS en China altijd een van de grootste hobbels voor een klimaatakkoord. Zowel China als Amerika hielden zich afzijdig als het ging om het maken van beloftes bij de afgelopen klimaatconferenties, veelal om economische redenen. Dat ze dat nu wel doen is volgens velen een stap in de goede richting.

De Europese Unie deed een maand geleden al een belofte de uitstoot terug te dringen met 40 procent ten opzichte van 1990 en daarmee lijkt nu de de basis te zijn gelegd voor de onderhandelingen in Parijs volgend jaar.

Lees de rest van dit artikel op Joop.nl

Lees ook
Nederlands voedselplan tegen klimaatverandering krijgt internationale steun
[adrotate group=”2″]
Oplossing klimaatprobleem kost minder dan we aan banken besteed hebben

1 gedachte over “Hoopvol klimaatakkoord tussen China en de VS”

  1. Pingback: Filmpje wijst haarfijn grootste klimaatboosdoeners aan - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.