Zeg nee tegen deze hormoonverstorende stoffen

Voedsel uit blik, cosmetica, bespoten groente en fruit, plastic drinkflessen; er kunnen hormoonverstorende stoffen in zitten. Wetenschappers onderzochten de schadelijke effecten ervan. Vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn er risico’s, maar eigenlijk is het voor niemand goed. Toch is het niet eenvoudig om deze stoffen uit producten te halen. Het zou miljarden kosten en de vraag is of producenten dit gaan doen, maar door zelf bewuste keuzes te maken, kun je al veel vermijden.

Hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen imiteren of blokkeren de werking van hormonen. Ze verstoren het hormoonsysteem en hebben een mogelijk negatief effect op je zenuwstelsel en je immuunsysteem. Bekende chemische stoffen, zoals lood, dioxinen en PCB’s vallen onder een strikte wetgeving en zul je niet (meer) tegenkomen in voeding en producten. Andere hormoonverstoorders, ook wel endocrine disrupting chemicals (EDC) genoemd, kunnen je gezondheid beïnvloeden, maar deze komen nog wel terug in voeding en gebruiksvoorwerpen.
We zetten 5 hormoonverstorende stoffen (EDC’s) voor je op een rij, dan weet je waar je op kunt letten.

Parabenen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen. Ze beschermen producten tegen de aantasing van schimmels en bacterien. Parabenen zitten bijvoorbeeld in veel verzorgingsproducten, geneesmiddelen, voedingsmiddelen, tabak, maar ook in schoenpoets. Schadelijke parabenen zijn ook wel calledbutylparabenen, propylparabenen, methyl-, ethyl parabenen en verschillende zouten, zoals E214 – E219.

Bisfenol A (BPA)

BPA is een hoofdbestanddeel bij het maken van polycarbonaat kunststof, Eposycs en epoxyharsen. Je kunt het terugvinden in o.a. in plastics, voedselverpakkingen, plastic gebruiksvoorwerpen, vershoudfolie (pvc), computers, wc-papier, gereyclede papieren handdoeken, lijm, nagellak, fopspenen en flessen voor baby’s. Inmiddels zijn veel producten voor baby’s en kleine kinderen BPA vrij.

Ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers voor kunststoffen. Denk aan PVC-vloeren, tapijttegels, douchegordijnen, (kunst)leren meubels en tassen, PVC voedselverpakkingen, verf, schoonmaakmiddelen, cosmetica, textiel, luchtbedden en nog veel meer.

Nonylfenolen

Een hogere concentratie dan 0.1% nonylfenolen in producten is verboden in de EU. Het zit in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, textiel en kleding, ontsmettingsmiddelen, vloerbedekking en cosmetica.Ook al zit het in lage concentraties, je kunt het net zo goed helemaal vermijden.

Synthetische UV-filters

Benzofenon-3, 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer. Onmogelijke namen voor synthetische UV filters. Ze beschermen je lijf tegen de schadelijke stoffen van de zon, maar kunnen tegelijkertijd een hormoonverstorende werking hebben. Natuurlijke varianten zijn een stuk beter.

(Voedings)tips

Het is misschien niet gemakkelijk, maar wel mogelijk om zo veel mogelijk hormoonverstorende stoffen uit je leven te bannen. Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten en biologische voeding.. Dat scheelt al heel veel en het aanbod wordt alleen maar groter. Probeer om niet uit blik te eten. En ook niet uit plastic (polycarbonaat). Kies er voor om je eten te bewaren in glas, keramiek of RVS. En warm geen eten op in plastic in de magnetron.
Heb je nog tips voor ons? Deel ze dan graag.

Over de schrijver

8 gedachten over “Zeg nee tegen deze hormoonverstorende stoffen”

  1. Pingback: Veilig de zon in: de belangrijkste feiten over zonnebrand voor je op een rij

  2. Met een paar voorbeelden van producten waar het allemaal in zit, wordt het artikel een stuk levendiger en kan ik me er meer bij voorstellen.
    Wel fijn dat het op een rijtje staat.
    Dankjewel
    Margriet

  3. Zo gelezen lijkt de hele mensheid reeds hormoon verstoord. Hoe krijg je dat dan in orde. De industrie gaat gewoon lekker door met rommelen als het maar geld oplevert en dat is pAS HET ECHTE VERSTORENDE (DOOD MATERIAAL)

Reacties zijn gesloten.