Hotspot Hutspot Hotel: dit duurzame hotel helpt mensen die tijdelijk dakloos zijn

In het hart van Rotterdam komt een uniek hotelconcept: Hotspot Hutspot Hotel. Dit is een hotel voor zowel toeristen als daklozen. Dit initiatief, geleid door Bob Richter (Hotspot Hutspot) en Michelle van Tongerloo (straat- en huisarts), schiet mensen te hulp die door onverwachte omstandigheden of pech ineens dakloos zijn. En om het hotel te realiseren hebben ze jouw hulp nodig.

Foto: website Hotspot Hutspot Hotel

Hotspot Hutspot Hotel: een sociaal hotel voor iedereen

Het idee voor het Hotspot Hutspot Hotel ontstond zeven jaar geleden bij oprichter Bob Richter. De stichting Hotspot Hutspot is al twaalf jaar actief in Rotterdam en omstreken (we interviewden Bob al een keer in 2016), met projecten zoals crisiscatering en het verzorgen van schoollunches. Het idee voor het hotelconcept ontstond door de toenemende dakloosheid, vooral onder werkende mensen die door omstandigheden zoals een scheiding of hoge huurprijzen hun woning verliezen.

Voorbeelden zijn een vader die in zijn auto slaapt na een scheiding of een tienermoeder die geen onderdak heeft omdat haar familie haar uit huis heeft gezet. Het hotel biedt hen niet alleen een tijdelijke verblijfplaats, maar ook een adres voor administratieve zaken en de mogelijkheid om zich opnieuw in te schrijven voor een huurwoning.

Samenwerking en begeleiding

De daklozen worden via organisaties zoals de Pauluskerk doorverwezen en begeleid door de Rotterdamse straat- en huisarts Michelle van Tongerloo. Deze begeleiding is cruciaal om hen zo snel mogelijk weer op eigen benen te krijgen. Bob zal verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse operationele zaken van het hotel. Het hotel zal daarnaast mensen aannemen voor functies zoals housekeeping, receptie en portier, waarbij ook daklozen worden betrokken waar mogelijk.

Economische dakloosheid
Economische dakloosheid is een groeiend probleem in Nederland, met duizenden mensen die hun huis verliezen door omstandigheden zoals scheidingen, werkloosheid en de krappe woningmarkt. Flexwonen, als tijdelijke oplossing, streeft naar de realisatie van 15.000 flexwoningen per jaar om deze urgente vraag naar woonruimte te vervullen. Dit benadrukt de noodzaak van initiatieven zoals het Hotspot Hutspot Hotel, dat tijdelijke huisvesting en ondersteuning biedt aan economisch daklozen.

Locatie en faciliteiten

Het hotel, gepland tegenover de Markthal en nabij station Blaak, krijgt 40 kamers, waarvan 15 kamers voor economisch daklozen, zonder ernstige psychische problemen of verslavingen. De andere 25 kamers zijn voor toeristen, die tegen een tarief van 90 euro per nacht bijdragen aan de financiering van de sociale kamers.

Duurzaam en sociaal toerisme

Het Hotspot Hutspot Hotel is niet alleen een mooi sociaal project, maar het is ook aantrekkelijk voor het groeiend aantal toeristen met een groen hart. Tijdens hun verblijf dragen ze direct bij aan het project, maar ze overnachten ook duurzaam. De kamers in het hotel hebben moderne faciliteiten zoals regendouches en een eigen badkamer. Gemeenschappelijke ruimtes zijn beperkt tot een lounge met koffietafel en keukenblok, want in de Markthal is er genoeg te eten.

Hotspot Hutspot
Hotspot Hutspot zorgt ervoor dat alle Rotterdammers dagelijks een warme maaltijd kunnen krijgen, ook degenen die dit niet zelf kunnen regelen, met gratis menu’s in hun restaurants of bezorgd door vrijwilligers. Bob Richters startte het initiatief enkele jaren geleden met het motto "Goed eten voor iedereen". Hun restaurants, gevestigd op leegstaande plekken, combineren een moestuin en een binnenruimte met keuken. Vrijwilligers koken er onder professionele begeleiding betaalbare drie-gangenmenu's voor 9 euro, waarbij mensen die het niet kunnen betalen gratis kunnen eten.

Crowdfunding en financiering

Om het hotel te openen, is een startkapitaal van 1 miljoen euro nodig. Hiervan is 800 duizend euro bestemd voor de overname van de huidige eigenaren van het pand en de rest voor de inrichting van de kamers met goede bedden, matrassen en linnengoed. Bob en Michelle zijn een crowdfundingcampagne gestart, die goed loopt. Binnen een week is er al 140 duizend euro opgehaald.

Toekomstplannen

Gaat het Bob en Michelle lukken? De deadline voor de financiering is 1 september 2024, met een geplande opening op 1 oktober. Het is treurig dat het nodig is, maar als het lukt om het hotel te openen, dan zal het hopelijk een voorbeeld zijn voor heel veel andere steden, waar de nood net zo hoog is.

Wil je er meer over weten of het project steunen? Hier vind je alle details.

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *