DE WEEK IN VOEDSEL- De houdbaarheidsdata van rijst, pasta en koffie moeten worden geschrapt. Consumenten gooien onnodig veel van deze producten weg, omdat ze uitgaan van de data op deze langer houdbare producten. Dat liet staatssecretaris Sharon Dijksma afgelopen week weten aan de Tweede Kamer.
Onduidelijkheid speelt daarbij een grote rol. ‘Ten minste houdbaar’ betekent immers dat producten ten minste tot deze datum houdbaar zijn, en vaak ook wel langer. ”Mensen gooien nu onnodig eten weg, omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent,” schrijft de staatssecretaris van Economische Zaken. En Dijksma is niet de enige die dit aan de kaak wil stellen: Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber, van de ChristenUnie, juicht het initiatief toe.
En niet alleen de Tweede Kamer houdt zich bezig met voedselverspilling. Damn Food Waste, het initiatief dat vorig jaar ruim 6000 mensen voedde met groenten die anders zouden worden weggegooid omdat ze krom waren of een vlekje hadden, gaat ook weer aan de slag. Zij kondigden afgelopen week een tour door Nederland aan, waarbij ze mensen meer bewust willen maken van het probleem van voedselverspilling, en manieren om het te voorkomen. Om te beginnen staan ze op 28 juni in Groningen, waar ze met een DiscoSoep de verspilling te lijf gaan.
DISCOSOEP AMSTERDAM from FOODWIRE Food & Film creatives on Vimeo.
En in New York, een stad waar elke dag bijna drie miljoen kilo eten wordt weggegooid, werd een app ontwikkeld waarbij supermarkten, restaurants en anderen voedselverspreiders hun klanten op de hoogte kunnen stellen van voedsel wat snel verkocht moet. Wanneer de app uitkomt kunnen klanten dit eten met korting komen kopen. Zo worden niet alleen de voedseldistributeurs geholpen, maar consumenten ook, terwijl de verspilling wordt tegengegaan.
Ondertussen juicht de Vogelbescherming kaas toe. Een nieuwe kaas, ‘rijkeweidekaas’, kan volgens de initiatiefnemers namelijk weidevogels zoals de Grutto redden. Van elke kilo die verkocht wordt gaat één euro naar boeren die zich inzetten voor biodiversiteit. Daarmee kunnen zij kruiden, bloemen en diverse soorten grassen in het weiland terug brengen. Dat trekt insecten aan en dieren die in het water leven, wat op zijn beurt weer weidevogels trekt.
Marjolein van Vucht van de Youth Food Movement geeft deze week het overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. ‘De Week in Voedsel’ wordt sinds kort wekelijks geplaatst op hetkanWel. Wil je meer artikelen van ‘De Week in Voedsel’ lezen? Kijk dan hier.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Trouw
1 gedachte over “Houdbaarheidsdata zetten consument op verkeerde been”
Pingback: Houdbaarheidsdata zetten consument op verkeerde been | Nieuwe Aarde
Reacties zijn gesloten.