Houten windmolens: goedkopere en schonere windenergie

Windmolen van hout. Foto: Timber Tower
Houten toren voor een windmolen. Foto: Timber Tower
Houten windmolens zijn iets uit het verleden, toch? Vooral leuk voor Japanse toeristen om te fotograferen op de Kinderdijk. Niets is echter minder waar. Een Duits bedrijf Timber Tower ontwikkelt windmolentorens van hout, en claimt dat het goedkoper en beter voor het milieu is. De kop van de molen en de rotorbladen zijn gewoon van staal en kunststof gemaakt, de toren is volledig van hout.

De voordelen van windmolens van hout

Het grote voordeel van hout volgens Timber Tower is dat je hogere windmolens kunt bouwen. Op dit moment kunnen windmolens maximaal 115 m hoog worden. Als je nog hoger wilt, moet de voet waar de molen op staat groter worden. Volgens Timber Tower kan de voet dan niet meer op reguliere wijze getransporteerd worden. Met hout kun je wel boven die 115 m komen. En in de regel geldt: hoe hoger de molen, hoe meer elektriciteit hij opwekt. Oftewel, een grotendeels houten windmolen is efficiënter.
Daar komt nog bij dat hout een natuurlijk materiaal is dat relatief weinig energie kost om te maken. Voor het maken van staal en beton daarentegen is veel warmte en energie nodig. Hier komt veel CO2 bij vrij. Ook is hout hernieuwbaar. De mogelijke milieu-nadelen van hout kunnen ondervangen worden door alleen duurzaam gekapt hout te gebruiken uit gecertificeerde bossen. Ook zou volgens Timber Tower minder transportkosten gemaakt hoeven worden omdat hout lichter en handzamer is.

Gebouwen van hout als CO2 opslag

Volgens de Vlaamse journalist Kris de Decker kan hout functioneren als CO2 opslag. Als Nederland jaarlijks 10.000 gebouwen met hout zou bouwen, zou dat ons land volgens De Decker een CO2 reductie van 10% opleveren. Dat lijkt veel, maar in 2011 bouwden Nederland en België samen meer dan 100.000 gebouwen. Ook word er in Europa meer dan genoeg hout geproduceerd om in een grotere behoefte aan dit bouwmateriaal te voorzien.
Kortom, er zijn veel redenen om houten windmolens te bouwen. Opmerkelijk dat zo’n oud materiaal zo innovatief kan zijn. Of er plannen zijn om ook rotorbladen (weer) van hout te gaan maken, is bij ons niet bekend.
Als je Duits goed is, dan is dit filmpje interessant:

Bron: Timber Tower, Lowtech Magazine
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Stevig rendement op investeringen in windmolens
Stockholm krijgt hoogste houten wolkenkrabber ter wereld

Over de schrijver