Waarom je oude cv-ketel vervangen voor een hr-ketel een heel goed idee is

 

Hr Ketel, Foto: Images Of Money, Flickr
Foto: Images Of Money, Flickr

“Energie besparen is goed voor het milieu én voor de eigen portemonnee”. Ja daar is die weer, maar wat blijft het lekker om te lezen. Wat is er nu mooier dan geld besparen én een bijdrage leveren aan een beter milieu! Veel mensen zijn bezig met het besparen van energie in huis, zo ook de oude cv-ketel vervangen voor de energiezuinige hr-ketel. Maar wat maakt de hr-ketel zo energiezuinig?

 

Hoe het begon

Heb je thuis nog een conventionele ketel hangen? Deze energieslurper is tegenwoordig niet meer verkrijgbaar in Nederland, niet efficiënt genoeg. De conventionele ketel zet namelijk niet al het gas om in nuttige warmte om de woning te verwarmen. Meer dan 20% gaat in rook op, wat zonde is. Het milieu wordt onnodig extra belast en het levert een te hoge energierekening op, daar wordt niemand vrolijk van. De vr-ketel (verbeterd rendement) bracht hier verandering in. Door een effectievere brandertechniek zorgt de vr-ketel ervoor dat er minder gas verspilt wordt maar de volle 100% rendement haalt ook dit type cv-ketel niet. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, de hr-ketel (hoog rendement) haalt wel de 100%, eigenlijk zelfs meer dan dat.

Hoe werkt de hr-ketel?

De hr-ketel is in staat om een rendement van meer dan 100% te behalen door naast een efficiëntere brandertechniek ook gebruik te maken van de waterdamp die vrijkomt bij het verbranden van gas. Met de warmte in deze waterdamp verwarmt de hr-ketel het water in de ketel weer op waardoor er tot wel een kwart minder gas wordt verbruikt.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van de hr-ketel zijn eigenlijk al aan bod gekomen maar we vatten ze hier nog een keer samen.

  1. Allereerst is de hr-ketel beter voor het milieu omdat er minder gas nodig is voor het verwarmen van het huis. De CO2 uitstoot gaat daarmee omlaag en we zeggen altijd maar zo: alle beetjes helpen.
  2. Ten tweede daalt de energierekening aanzienlijk. Als je nog een conventionele ketel hebt hangen dan kan de besparing op de jaarlijkse energierekening oplopen tot wel € 300.

Vraagt de hr-ketel om een grote investering?

Duurzame oplossingen vragen vaak eerst om een grotere investering, bij de hr-ketel is dit gelukkig niet het geval. Wel heeft de hr-ketel een iets hogere aanschafprijs dan de vr-ketel maar door de besparing die je gaat realiseren met de hr-ketel is dit prijsverschil al binnen 1 tot 2 jaar terugverdiend. Uiteindelijk is de hr-ketel dus zelfs de voordeligste onder de cv-ketels.

Is de hr-ketel geschikt voor mijn huis?

Een hr-ketel haalt warmte uit de waterdamp in de ketel, het condenswater wat overblijft moet de hr-ketel kunnen afvoeren. Er is dus een afvoer nodig voor de hr-ketel. Beschikt jouw huis over een afvoer op de plek waar de ketel komt te hangen? Dan is de hr-ketel geschikt voor jou. Als deze afvoer er niet is kan je uiteraard een afvoer laten aanleggen, maar maak wel eerst de afweging of je de investeringskosten er met de besparing van de hr-ketel uithaalt. Is dit niet het geval, dan is het toch aan te raden om voor de vr-ketel te kiezen.

Nog een stap verder? De hre-ketel

Nu een rendement van meer dan 100% is bereikt, is het tijd voor een nieuwe uitdaging; nieuwe elementen toevoegen aan de ketel. De milieuvriendelijke hre-ketel is daar het resultaat van. Deze ketel verwarmt niet alleen de woning maar wekt tegelijkertijd energie op. Zodra de ketel aanslaat om de woning te verwarmen wordt ook een heteluchtmotor in werking gezet die werkt op aardgas. De elektriciteit die wordt opgewekt kan direct in huis gebruikt worden waardoor je deels zelfvoorzienend wordt en minder elektriciteit hoeft af te nemen van het elektriciteitsnet. Deze manier van elektriciteit opwekken is niet alleen beter voor het milieu maar levert ook een besparing op van ongeveer € 400 per jaar. Echter vraagt de hre-ketel momenteel nog om een flinke investering, namelijk rond de € 10.000. Voor veel huishoudens is de hre-ketel daarom nog niet rendabel. Uit onderzoek blijkt dat de hre-ketel rendabel wordt bij een jaarlijks gasverbruik van meer dan 1.600 m3. In de meeste gevallen is daarom de hr-ketel een prima start voor het efficiënt verwarmen van de woning.