Deze stellen bouwden een huis van afval

Wat komt het eerste bij je op, als je over bouwmaterialen van een huis denkt? Hout, beton of steen? Of denk je aan een huis van afval? De meeste mensen waarschijnlijk niet, maar dat wil niet zeggen dat je er geen geweldig mooie huizen van kan maken. Deze zogenaamde Earthships bewijzen dat.

Beeld Euronews.green

De trend rondom aardehuizen, of Earthships, kwam overwaaien uit Amerika. Architect Michael Reynolds begon in de Amerikaanse staat New Mexico met pionieren op het gebied van ecologisch bouwen, omdat hij zich zorgen maakte over het klimaat en de groeiende berg vuilnis. Denk aan autobanden, blikjes en flessen. De huizen worden vaak gedeeltelijk ingegraven in de aarde en hebben grote ramen op het zuiden om optimaal gebruik te kunnen maken van het licht en de warmte van de zon.

Zelfvoorzienend huis van afval

Daarnaast maakte hij zijn huizen zo veel mogelijk zelfvoorzienend op het gebied van energie, water, riolering en ventilatie. Reynolds zijn plannen gingen niet zonder slag of stoot. Hij hield zich met zijn Earthships niet aan de bestaande bouwwetten, waardoor zijn licentie als architect werd ingetrokken. Terwijl hij de wet probeerde te veranderen, bleef hij zich inzetten om in rampgebieden, zoals in New Orleans na orkaan Kathrina om huizen te bouwen.

6 basisbehoeften van een mens

Ondanks de problemen, die Reynolds ervoer, werden Earthships steeds populairder. Ze worden gebouwd op basis van 6 basisbehoeften van een mens. Deze zijn:

  1. Energie: een Earthship maakt gebruik van thermische-, wind en/of zonneenergie;
  2. Afval: hergebruik en recycling van afval wordt gebruikt in de constructie van het huis;
  3. Riolering: een Earthship heeft een zelfvoorzienende riolering en watersysteem;
  4. Beschutting: er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen;
  5. Schoon water: regenwater wordt opgevangen en gebruikt;
  6. Voeding: een bewoner van een Earthship verbouwt zijn eigen voeding.

Een earthship in Spanje

Het echtpaar Laura en Dave verhuisde in 2002 naar Spanje. Daar verbouwden ze een cortijo. Dit is typisch Spaans huis. Tijdens deze verbouwing leerden ze allerlei vaardigheden, maar ze werden een beetje gek van het feit dat ze constant renovaties moesten blijven uitvoeren. Uiteindelijk besloten ze het over een andere boeg te gooien, ze gingen hun eigen huis bouwen. Helemaal duurzaam. In 2006 kochten ze het land en de grote bouw begon: het werd een aardehuis. Ze deden het rustig aan en leerden meer over deze manier van bouwen, terwijl ze bezig waren. Na 7 jaar was het huis klaar en het is heel erg slim. Regenwater wordt bijvoorbeeld opgevangen en opnieuw gebruikt. En ook bevat het aardehuis allerlei andere slimme elementen.

Earthships in Nederland

Earthships of aardehuizen zijn een relatief nieuw fenomeen in Nederland. In Olst ligt er een ecowijk met maar liefst 23 aardehuizen en in Zwolle staat een theehuis, maar dat is het dan. Die laatste is onder begeleiding van de Amerikaanse architect Michael Reynolds gebouwd. Door zelf te bouwen, zijn de huizen betaalbaar geworden. De bewoners hebben vaak een hypotheek, een inboedel- en een opstalverzekering, maar verder lage woonlasten. Dit kan door het water te filteren, eigen stroom op te wekken en te koken op een hout gestookt fornuis, dat tegelijkertijd ook het huis verwarmt. En zonnecollectoren zorgen voor warm water.

Voordelen van een aardehuis

“De voordelen van een aardehuis zijn groot. De huizen zijn bijna volledig zelfvoorzienend en ze bieden een oplossing voor een gigantisch afvalprobleem; de autobanden. Voor de bouw hoeven geen bomen gekapt te worden, of stenen gebruikt te worden.

Zou jij in een Aardehuis willen wonen? Laat het ons weten.

Over de schrijver