Als je als kind de opdracht kreeg om een huis te tekenen dan werd dat al snel een vierkant bouwwerk met glanzende rode dakpannen. Een huis was van steen, had directe buren en gezellige gordijntjes voor de ramen. Zonnepanelen kenden we nog niet en een Tiny House was vooral iets voor je barbies. Maar tijden veranderen – gelukkig – en tegenwoordig is een huis niet langer per definitie een zo groot mogelijk bakstenen bouwsel, maar vooral een plek die je betrekt om te leven en waar je liefhebt, een plek om een thuis van te maken. Er ontstaan er steeds meer nieuwe vormen van alternatief wonen. Een van die vormen? Een huis van zeecontainers!
Van container naar luxe huis
Containerwoningen worden steeds populairder en dat is niet zonder reden. Een containerwoning is goedkoop, verplaatsbaar, duurzaam en het geeft je de kans om helemaal zelf te bepalen hoe je woning er uit ziet. De rechthoekige blokken bieden tal van mogelijkheden om je eigen alternatieve woning in elkaar te knutselen. Je kunt er voor kiezen om een luxe versie te laten bouwen maar veel mensen kiezen er voor om zelf aan de slag te gaan met een ontwerp en een bouwplan. Het vinden van een plek voor je containerwoning is nog niet altijd makkelijk, maar gelukkig zette Tiny House Nederland al voor je op een rijtje waar je het beste kunt beginnen als je op zoek bent naar een mooie plek voor je nieuwe zeecontainerhuis.
Een zeecontainerhuis in Andalusië
Ook Anne en haar man vatte het plan op om van een zeecontainer hun nieuwe onderkomen te maken. Tien jaar geleden werden ze verliefd op Zuid-Spanje en ontstond de droom om van gerecyclede materialen een off-grid huis te bouwen, midden in de natuur. Afgelopen najaar vertrokken ze naar Zuid-Spanje om op het terrein van vrienden hun droom vorm te gaan geven. We interviewden ze afgelopen september over hun plannen om zelfvoorzienend te gaan leven in twee zeecontainers.
Een legohuis
Ook aan de andere kant van de oceaan zijn er prachtige voorbeelden te vinden van zeecontainerbouwwerken. Zo verbouwden een stel uit Cowlitz County in de Verenigde Staten twee zeecontainers om tot een prachtig huis. Hun alternatieve woning bestaat uit twee grote containers, die ze, naar eigen zeggen, als een ‘legohuis’ aan elkaar vastmaakten. Het zeecontainerhuis kostte zo’n $80.000,- en werd helemaal zelf door Dave en Jaimie gebouwd. In tien maanden tijd bouwde het stel een huis van twee verdiepingen met daarin een woonkamer, slaapkamer, voorraadkast, keuken en badkamer. Het proces verliep overigens niet helemaal vlekkeloos. Halverwege de bouw kreeg Dave een hersenbloeding, maar dankzij een behoorlijk staaltje doorzettingsvermogen kreeg het stel het voor elkaar om tóch hun droomhuis af te maken.
Little box on the Prairie
Dit mintgroene huis is gemaakt van twee oude zeecontainers en staat iets ten noorden van Livingston, Montana, midden op de prairie (vandaar de naam). Kunstenaar Ty Kelly bouwde dit huis in 2013 als vakantiehuis en verhuurde het ook regelmatig via Airbnb. Het huis is 65 m2, heeft één slaapkamer en kreeg de nodige aandacht op verschillende designer blogs. Veel van het materiaal dat voor de afwerking van het huis is gebruikt, is op het terrein gevonden en hergebruikt.
Foto’s: Ty Kelly
De Container
In San Antonio, Texas, vind je het zeecontainerhuis van Stacey Hill, bedoeld als tuinhuis of gastenverblijf. Hij heeft het gebouwd met de hulp van architect Jim Poteet, die onder meer een moderne schuifpui toevoegde van vloer tot plafond. Verder is er verwarming, airconditioning, bamboe vloeren en een groen dak en een composttoilet. “De Container is voor mij een heerlijke ruimte om me terug te trekken,” zei Hill in een interview met de Amerikaanse site Dwell. “Het is een pure, overzichtelijke ruimte, zonder al te veel spullen, met veel licht en een prachtig uitzicht op mijn tuin.”