Hoe kun je jouw huis verduurzamen?

Je huis verduurzamen is tegenwoordig eigenlijk geen optie maar meer een must-do. Niet alleen voor het milieu, met de stijgende energieprijzen ook voor je portemonnee. Wat zijn de vijf meest effectieve, duurzame aanpassingen om energie te besparen? Hoe zit het met de financiering en van welke subsidies kun je gebruik maken? We hebben het voor je op een rij gezet.

De 5 meest effectieve duurzame en energiebesparende maatregelen

De onderstaande maatregelingen maken het grootste verschil voor een groener huis dat minder energie verbruikt. Maar eerst.. vergelijk je energie met deze lijst van energieleveranciers.

1. Isolatie
Voordat je welke energiezuinige installatie dan ook overweegt, kijk eerst naar de huidige isolatie van de woning. Isolatie blijft namelijk een van de meest effectieve verduurzamingsmaatregelen. Van alle isolatiemaatregelen is spouwmuur isolatie het goedkoopst en meest effectief. Op een tweede plaats komt isolatie van een schuin dak.

Let daarnaast op het soort isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Zoals de isolatiewaarde en duurzame productie. Grondstoffen zoals wol, hout- of hennepvezels zijn het meest duurzame isolatiemateriaal. Een bijkomend voordeel van deze natuurproducten is dat ze zorgen voor een goede ventilatie en vochtregulatie.

2. Zonnepanelen
Met zonnepanelen kun je gebruik maken van 100% groene stroom. Zonnepanelen zetten het licht en warmte van de zon om in elektriciteit welke je vervolgens voor je hele huishouden kunt gebruiken. Tegenwoordig zijn zonnepanelen gelukkig steeds meer betaalbaar geworden. Daarmee is dit dus zeker een mooie duurzame investering die zich op de langere termijn terug verdiend.

3. Warmtepomp
Een warmtepomp hoort ook in dit rijtje van energiebesparende maatregelen. Daarnaast kun je je woning hiermee onafhankelijk maken van aardgas omdat je verwarmt met elektriciteit. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en is beter voor het milieu. Hoewel een warmtepomp een behoorlijke investering is, kun je deze (afhankelijk van je gebruik) binnen 7 tot 15 jaar terugverdienen.

4. HR++ glas
Wanneer je enkel of dubbel glas in je woning hebt, dan is het vervangen voor HR++ of Triple glas een effectieve en duurzame investering. HR++ glas wordt niet voor niks ook wel ‘Hoog Rendementsglas’ genoemd. Het gaat hierbij om dubbel glas met een isolerende tussenlaag. Triple glas is hetzelfde maar bestaat uit 3 glasplaten waardoor het nog beter isoleert. Dit scheelt je per jaar honderden euro’s op je energierekening. En met de huidige gasprijzen bijna het dubbele!

5. Zonneboiler
Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Zoals de naam al zegt, gebruikt deze boiler energie van de zon en heeft geen CO2 uitstoot. Volgens Milieucentraal bespaart een 4-persoonshuishouden hiermee jaarlijks gemiddeld zo’n 180 m3 gas en 370 kilo CO2-uitstoot. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water.

Financiering voor duurzame aanpassingen

Duurzame aanpassingen leveren op de lange termijn geld op door de energiebesparing en waardevermeerdering van je woning. Toch kunnen sommige maatregelen eerst een flinke investering vragen. Vooral wanneer je het gelijk goed (en groot) aanpakt.

Subsidies voor het verduurzamen van je woning

Gelukkig kunnen we ook in 2022 rekenen op steun van de overheid voor het verduurzamen van je woning. Deze subsidies voor duurzame maatregelen geven je net dat financiële steuntje in de rug:

Duurzame energie en Energiebesparing
De ISDE-subsidie is de belangrijkste subsidieregeling voor het verduurzamen van je woning. Dit is een tegemoetkoming voor energiebesparende installaties zoals voor de aankoop van een zonneboiler of warmtepomp. Ook voorziet deze subsidie in het isoleren van je woning. Wanneer je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je via de ISDE-subsidie in 2022 ongeveer dertig procent van de kosten terug krijgen. Dit geldt voor je eigen koopwoning maar ook VvE’s kunnen deze subsidie aanvragen.

Regionale subsidies
Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes. Dit kan per gemeente erg verschillen. Op de Energiesubsidiewijzer van de overheid kun je zien welke subsidies er in jouw regio van toepassing zijn.

Zonnepanelen
Voor zonnepanelen is er geen landelijke aankoopsubsidie maar er zijn wel gemeenten die subsidieregelingen aanbieden. Daarnaast kun je van de Belastingdienst de betaalde btw over aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te krijgen. Ook draagt de overheid natuurlijk bij door de salderingsregeling. Hiermee wordt de opbrengst die niet gebruikt is, ingehouden op jouw energieverbruik. Het kabinet heeft aangegeven dat de salderingsregeling in de huidige vorm tot in ieder geval tot 1 januari 2023 blijft bestaan. Daarna zal deze vermoedelijk afgebouwd gaan worden.

Je kunt subsidies doorgaans combineren met andere financieringsmogelijkheden zoals een lening of hypotheek. Maar je mag niet meerdere subsidies tegelijk aanvragen voor dezelfde doeleinden; dus bijvoorbeeld een regionale én landelijke subsidie. Laat je daarom goed informeren om een juiste afweging te kunnen maken.

En als je dan tenslotte toch bezig bent met duurzame maatregelingen, misschien dan ook je gelijk je interieur verduurzamen?

Over de schrijver

2 gedachten over “Hoe kun je jouw huis verduurzamen?”

  1. Prachtig allemaal die duurzame opties en fantastisch dat daar susidies voor zijn, maar als huurder van een slecht geisoleerde
    sociale huurwoning van een woningbouwvereniging heb je daar helemaal niets aan. Die duurzame opties kosten veel geld en ik en vele met mij wonen niet zonder reden in een sociale huurwoning . Hadden wij de financiele middelen voor deze opties dan woonden wij wel in een koopwoning of minimaal een goed onderhouden duurzame huur woning. Wij zijn dus gewoon de klos en betalen de hoofdprijs voor energie terwijl wij juist zo graag zouden willen bezuinigen.

Reacties zijn gesloten.