Wil jij ook een huis zonder energierekening?

EnergierekeningMooier en comfortabeler wonen zonder er meer voor te betalen. Wie wil dat niet? En het kan! Door het geld dat je nu aan je energierekening betaalt te gebruiken voor een verbouwing die zorgt dat je huis net zoveel energie opwekt als jij nodig hebt.

Jaarlijks betalen we in Nederland 13 miljard euro aan energiekosten voor koop- en huurwoningen. Met dit enorme bedrag zouden we woningen ook kunnen renoveren om ze energieneutraal te maken, waardoor ze samen aanzienlijk minder CO2 uitstoten.

Bij de campagne Onshuisverdienthet worden 100.000 huiseigenaren gezocht die het geld van hun energierekening willen gebruiken voor zo’n slimme verbouwing. Op dit moment komen de meeste deelnemers aan de actie uit Nijmegen, Utrecht is tweede. De weg naar het doel lijkt echter nog lang, de teller staat nu op 392. Maar dat kan natuurlijk snel veranderen als de actie een viraal succes wordt. Je kunt je huis hier op de kaart zetten.

Huis zonder energierekening haalbaar

De campagne wordt georganiseerd door EnergieSprong, onderdeel van kennis- en netwerkorganisatie Platform 31. Deze organisatie wil op grote schaal vraag en aanbod laten ontstaan voor woningen zonder energienota. Platform 31 wil daarvoor partijen die dit mogelijk maken anders naar dit vraagstuk te laten kijken. En ze wil laten zien dat Nederlanders hier klaar voor zijn.

Een huis zonder energierekening: het klinkt als een haalbaar ideaal, want technisch kan het al. Kijk maar eens op huisvolenergie.nl. Daar vind je ook energiepioniers die nu al zelf hun huizen energieneutraal maken.

Financiëring vaak struikelblok

Struikelblok voor de meeste huiseigenaren blijkt echter nog vaak de financiëring. Ik vind het daarom een mooi initiatief om banken en bouwers te laten weten dat we het geld van onze energierekening willen gebruiken voor een energieneutraal huis. Als wij massaal laten zien dat we voor hetzelfde geld beter willen wonen, dan is de kans groot dat zij het mogelijk gaan maken.

Matthijssienot_KleinFrissewind, Matthijs Sienot, uit Utrecht is kandidaat raadslid voor D66 met een groen hart. Volg @frissewind ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver