Zo gezond en gelukkig maakt een huisdier je. Ook als je ‘m leent.

In Nederland houden we van huisdieren. De 2.9 miljoen katten en 1.5 miljoen honden zijn onderdeel van onze gezinnen of huishoudens en dat is niet alleen gezellig, maar ook goed voor je gezondheid. Toch is het niet voor iedereen mogelijk om voor een huisdier te zorgen. Gelukkig zijn er ook dan genoeg mogelijkheden om van de voordelen én de liefde te genieten.

Een dier is goed voor je gezondheid

Een huisdier heeft heel veel voordelen. Met een dier in huis ben je nooit alleen. Je hebt altijd gezelschap en ze voelen je emoties aan, waardoor ze je kunnen troosten of geruststellen. Honden en katten houden je hersenen ook fit, diereneigenaren onthouden details beter zijn alerter.
Een Zweedse studie wees uit dat mensen 15 tot 30 minuten na het aaien van een hond of kat minder stress ervaren. Een ander voordeel is dat baby’s, die opgroeien met huisdieren, later minder kans op een allergie hebben.
Pexels Photo 909620

Met een hond blijf je in beweging

Heb je een (leen)hond? Dan beweeg je structureel meer dan mensen zonder en je maakt meer van het gelukshormoon oxytocine aan.
Walking Garden Dog Outside

Een dier in huis

De voordelen van een huisdier zijn groot, maar de verzorging van een dier kost veel tijd en geld. Het kan zijn dat je niet in de gelegenheid bent om een dier in huis te nemen, maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt genieten van het contact met dieren. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor.

Het kattencafé

In 1998 opende in Taiwan het eerste kattencafé. Tokyo volgde in 2004 en daarna ging het concept in rap tempo de wereld over. Een kattencafé is een plek waar je koffie kunt drinken, kunt lunchen of dineren, maar vaak ook een film bezoeken, of een yoga-lesje volgen. Natuurlijk doe je dit met een kat op schoot of in de buurt, die je uitgebreid kunt aaien. Het kattencafé is een uitkomst voor kattenliefhebbers, die weinig tijd hebben, in een appartement wonen waar geen huisdieren zijn toegestaan of die een allergische partner hebben. Zo kun je toch genieten van het aaien van een kat en je stressniveau verlagen.

Leen een hond

Voor veel mensen is het een droom om een hond te hebben, maar past het niet in hun dagelijkse leven. Een hond heeft veel beweging nodig en kan niet goed alleen zijn. Een uitlaatservice is natuurlijk een mogelijkheid, maar wat dacht je van een leenhond? Er zijn namelijk genoeg hondeneigenaren, die zitten te springen om een lieve oppas voor hun hond. Er zijn verschillende sites waar je in contact kunt komen met hondeneigenaren. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij Leen een Hond, of bij hondenuitleenservice Stichting Oopoeh, die senioren en hondeneigenaren aan elkaar koppelt. En natuurlijk kun je ook gewoon even aanbellen bij je buren met hond en aanbieden het dier uit te laten.

Of je nou een eigen hond of kat hebt, een leen-huisdier of een kat knuffelt in een café, voor je gezondheid maakt het niet uit. De voordelen zijn voor alle opties groot en de liefde die je terugkrijgt is onbetaalbaar.

Over de schrijver

2 reacties op “Zo gezond en gelukkig maakt een huisdier je. Ook als je ‘m leent.”

  1. I’m not that much of a internet reader to be honest but
    your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future.
    All the best

  2. Wat leuk dat je huisdieren ook kan lenen. Zelf houd ik erg van katten, maar ik heb een appartement op de vijfde verdieping en zou mijn kat dan nooit naar buiten kunnen laten gaan. Als je een huisdier leent ben je eigenlijk ook meteen een soort dagopvang. Moet je betalen of krijg je dan juist geld toe?

Reacties zijn uitgeschakeld.