Huurders krijgen nu ook kans om te profiteren van zonne-energie

1008213510 309743F6C5
Britse Huizen Met Zonnepanelen. Foto: Telex4, Flickr

Huurders profiteren niet mee van goedkope zonnestroom. Binnen de huidige regelgeving is het alleen voor mensen met een eigen dak rendabel om zonnepanelen te leggen. Zonnepanelenleverancier de Zonnefabriek en de Amsterdamse wooncorporatie Eigen Haard hebben echter een juridische constructie bedacht waardoor zonne-energie ook voor huurders beschikbaar komt. De truc is: Zonnefabriek verkoop zijn panelen niet, maar least ze.
De Zonnefabriek stapt daarmee in een trend die in de VS al langer gaande is. Volgens opinieblad Forbes spelen lease constructies een belangrijke rol in de groei van het aantal zonne-installaties daar (zie ook onze berichtgeving over SolarCity).
De Zonnefabriek en Eigen Haard introduceren dit model nu dus ook in Nederland. De woningcorporatie en de Zonnefabriek zorgen ervoor dat de zonnepanelen op de daken komen, de huurders krijgen een deel van de opbrengsten. ‘Uitgangspunt is dat huurders profiteren van zonnestroom’, aldus Wybrand Pieksma, adviseur Duurzaamheid van Eigen Haard. ‘Huurders betalen een bijdrage voor het gebruik van de zonnepanelen. Die bijdrage ligt onder de stroomprijs en stijgt alleen met inflatie. Dat is minder dan de gemiddelde stijging van de stroomprijzen. Het voordeel voor de huurder neemt dus elk jaar toe’.
Bron: Energieportal.nl
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Geen zonnepanelen? Dit zijn de beste aanbieders van groene stroom
Alles over zonnepanelen vind je in ons dossier “zonne-energie”

Over de schrijver

1 reactie op “Huurders krijgen nu ook kans om te profiteren van zonne-energie”

Reacties zijn uitgeschakeld.