Zo wordt je huurhuis duurzamer en zakken je energiekosten

Hebben we het over het verduurzamen van je huis, dan gaat het toch al snel over een koophuis. Toch woont iets minder dan de helft van de Nederlanders nog altijd in een huurhuis. Het grootste deel daarvan is in handen van woningcorporaties. Met de energietransitie voor de deur wordt het tijd dat de corporaties serieus werk gaan maken van het verduurzamen van hun huurwoningen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar het verlaagt ook jouw energierekening.

Waterstof in Rozenburg

Woningcorporaties betalen belasting over de huur, die ze ontvangen. Het huidige kabinet geeft korting op deze zogenaamde ‘verhuurdersheffing’ als de corporaties investeren in het verduurzamen van hun huurwoningen. Daar zijn de meesten van hen dan ook al mee begonnen. Zo is er een interessant proefproject met waterstof in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. Hier zijn twee Cv-ketels geïnstalleerd, die op pure waterstof draaien en zo zónder CO2-uitstoot 24 appartementen verwarmen.

Zonnepanelen in Apeldoorn en Assen

In Apeldoorn werken drie woningcorporaties samen met Zon voor Huur. Doel is om zoveel mogelijk huurwoningen van zonnepanelen te voorzien. Hierdoor daalt de energierekening met minimaal 250 euro per jaar. De huurders moeten wel jaarlijks 200 euro bijdragen voor het gebruik van de zonnepaneleninstallatie in hun huurhuis, maar dat levert nog steeds een financiële winst van 50 euro op. Ook in Assen is een soortgelijk project gestart waarbij 5.000 huurwoningen in totaal 40.000 zonnepanelen op hun dak krijgen.

Verduurzamen bestaand huurhuis

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de talloze initiatieven waarbij huurwoningen worden voorbereid op de energietransitie. De CO2-uitstoot gaat hierdoor omlaag én de energierekening van je huurhuis wordt lager. Win-win dus. En uiteindelijk zijn de kosten per huurhuis wel te overzien voor de woningcorporaties, zo betoogt Jan Wijbenga (commercieel manager bij Feenstra) in een opiniestuk. “De woningcorporaties zouden de huurders moeten helpen. Niet door alleen maar zoveel mogelijk te bouwen, maar ook door vooral serieus werk te maken van het verduurzamen van de bestaande woningen.”

Nog niet verplicht

De huisbaas is overigens (nog) niet verplicht om jouw huurhuis duurzamer te maken, maar één ding is zeker: iedereen moet de komende decennia van het gas af. Of dit nu al in 2030 is (als de eerste 1,5 miljoen huizen van het gas af moeten zijn) of in 2050 (als alle huizen het zonder gas moeten stellen). Om dit proces een handje te helpen, is er een wet op komst, die huizen desnoods gedwongen van het gas afhaalt. Dus zelfs als de eigenaar niet wil. Die wet treedt waarschijnlijk begin 2021 in werking en is broodnodig volgens Diederik Samsom: “Tot nu toe stond in de wet dat je recht had op een gasaansluiting, ook al was je de enige in een wijk, maar daar moeten we natuurlijk vanaf.”

Zelf kosten besparen

Kortom: de kans is (hopelijk) groot dat ook jouw woningcorporatie binnenkort aan de slag gaat met het verduurzamen van je huurhuis. Bijvoorbeeld door je woning te voorzien van goede isolatie om vervolgens zonnepanelen, zonneboilers en hybride warmtepompen te plaatsen. In de tussentijd kan je als huurder zelf ook invloed uitoefenen. Niet door zelf aan de slag te gaan met zonnepanelen (dat is niet zo slim bij een huurhuis), maar door jouw woningcorporatie bijvoorbeeld te laten weten dat je enthousiast bent over duurzaamheid. Het kan namelijk goed zijn dat de verhuurder plannen heeft voor duurzame proefprojecten (zoals in Rozenburg) en op zoek is naar huurders, die graag willen meedoen. Op die manier staat jouw huurhuis ineens vooraan in de rij van duurzame maatregelen.

Verder kan je er natuurlijk ook zelf werk van maken om je energierekening te verlagen. Zo is het aan het einde van de zomer slim om de waterdruk in je Cv-systeem te checken. Die kan namelijk iets te laag zijn na de hete zomerweken. Vul in dat geval het water bij tot 1.5 à 2 bar en ontlucht de radiatoren daarna ook gelijk even. Dan werkt het systeem namelijk beter en dat levert je uiteindelijk geld op. Verder is het ook verstandig om slim om te gaan met de thermostaat, de verlichting en andere apparaten. Laat die bijvoorbeeld niet eindeloos op stand-by staan.  Hier lees je onze tips.

Heb jij nog tips om je energierekening laag te houden of ken je voorbeelden van woningcorporaties, die al aan het verduurzamen zijn? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 reacties op “Zo wordt je huurhuis duurzamer en zakken je energiekosten”

 1. Zo wordt je huurhuis duurzamer en zakken je energiekosten!
  Voorlopig is dit onzin, omdat de waterstof niet duurzaam geproduceerd wordt.
  Op de huidige manier veroorzaakt het alleen extra CO2 uitstoot en goedkoper is het al helemaal niet.
  Laten we eerst eens zorgen dat onze elektriciteitsproductie (die nu nog maar 6 a 7% echt duurzaam is) richting 100% groen gaat.
  Bedenk dan ook nog even, dat er op korte termijn heel veel meer groene elektriciteit nodig is voor warmtepompen en elektrische auto’s.
  Over enkele decennia zijn we misschien zo ver dat we soms elektriciteitsoverschotten hebben die we in duurzame H2 kunnen omzetten.
  Maar elektrolysers die maar een beperkt aantal uren per jaar waterstof produceren, zullen er voor zorgen, dat de H2 juist erg duur wordt.
  Dat SHELL en NAM dit soort onzin graag verkondigen snap ik. Hun voortbestaan hangt er immers van af.
  Maar dat HETKANWEL dit soort berichten overneemt, zonder er eerst eens goed naar te (laten) kijken vind ik triest.

 2. Ook op een huurhuis kan men vaak zonnepanelen plaatsen en een airco aanschaffen. Scheelt stukken maar de mensen hebben liever dat anderen voor hun kosten opdraaien

Reacties zijn uitgeschakeld.