Je wilt je huurwoning verduurzamen en al snel vliegen termen als energielabel, zonneboiler, warmtepomp, en HR++ je om de oren. Is het niet voor het milieu, dan is het wel door de energiecrisis dat je zo snel mogelijk wil verduurzamen. Hoe pak je dat aan wanneer je in een huurhuis woont?
Het verschil tussen een koopwoning of huurwoning verduurzamen
Wanneer je zelf huiseigenaar bent dan kun je voor het verduurzamen van je woning gebruik maken van verschillende mogelijkheden. Zoals je maximale hypotheek berekenen om te zien hoeveel je kunt lenen voor duurzame maatregelen. Ook kun je in aanmerking komen voor een landelijke duurzaamheidslening of aanspraak maken op subsidies zoals de ISDE iInvesteringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Dit is voor een huurder anders omdat aanpassingen aan de woning ten eerste in overleg moeten gebeuren met de eigenaar, en ten tweede wie betaalt welke factuur?
Je begint bij de inventarisatie van de mogelijkheden
Verduurzamen van je woning? Begin dan met het bekijken welke mogelijkheden de meeste besparing opleveren in jouw huis. Duurzame maatregelen worden grofweg verdeeld in isoleren, verlichten en verwarmen. Allereerst is het handig te weten welk energielabel de woning heeft. Deze geeft aan hoe energiezuinig het huis is, gekeken naar de isolatie van de woning en installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.
Huurwoning verduurzamen: efficiënte maatregelen
De duurste en minst milieuvriendelijke warmte is natuurlijk die onnodig verloren gaat door slechte isolatie. De meeste lucht verdwijnt via de muren, het dak of de vloer. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat woningen gebouwd ná 1992 goed zijn geïsoleerd en vóór 1975 slecht. Voor woningen met een bouwjaar tussen 1982 en 1992 zijn doorgaans isolatieverbeteringen nodig. Het gaat hierbij om spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en het aanbrengen van triple glas. Bij het Kadaster kun je gratis online via de BAG viewer bekijken in welk jaar de woning is gebouwd.
Andere effectieve duurzame mogelijkheden zijn zonnepanelen, een warmtepomp, HR++ glas en een zonneboiler. Ook al verdien je deze maatregelen op termijn weer terug, hier is een flinke investering voor nodig. Hiervan kun je je als huurder afvragen of je die wil en kunt doen.
In overleg met je huurbaas
Na inventarisatie van de mogelijkheden is de volgende stap overleg met je huurbaas. Vraag of deze bereid is energiebesparende maatregelen te treffen. Dit geeft jou als huurder lagere energiekosten en meer wooncomfort, en de eigenaar een waardeverhoging van het huis. Win-win-win dus. Bovendien zullen er steeds meer duurzame eisen worden gesteld aan huurwoningen door regels en wetten vanuit de overheid. Aan de andere kant betekent een duurzamer woning ook dat de verhuurder een hogere huur kan vragen.
Wanneer je huurt bij een woningbouwvereniging kun je een aanvraag indienen. Hiervoor moet je soms zelf de eerste stap nemen maar vaak biedt de woningbouwvereniging al diverse mogelijkheden.
Laat de huurbaas je letterlijk en figuurlijk in de kou staan? Dan kan een rechter bepalen dat de verhuurder onderstaande aanpassingen moet doen:
- dakisolatie, gevelisolatie en raamisolatie
- vloerisolatie van de vloer boven de kruipruimte
- het vervangen van een cv-ketel van meer dan 10 jaar oud door een cv-ketel met een opwekkingsrendement van minimaal 80%.
Leasen en huren
Wil je je huurwoning verduurzamen, oriënteer je eventueel op lease- en huurmogelijkheden. Er zijn voor het installeren van zonnepanelen, warmtepompen en energiezuinige cv-installaties speciale constructies die voor huurders interessant kunnen zijn. Je hebt hiervoor natuurlijk wel altijd toestemming nodig van de eigenaar. Ook is het verstandig zaken als eigendom, overname, kosten & opbrengsten, verzekeringen en onderhoud goed te bespreken en vast te leggen.
10x – zelf je huurwoning verduurzamen
Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je zelf kunt doen om snel energie te besparen. Hieronder 10 mogelijkheden om vandaag nog mee te beginnen!
- Kies voor een duurzame(re) energieleverancier en maak gebruik van 100% groene stroom.
- Zorg voor isolatie door het plaatsen van tochtstrips en isolerende raamfolie.
- Vervang gloei- en halogeenlampen door led-lampen.
- Kook elektrisch in plaats van op gas.
- Gebruik een waterbesparende douchekop.
- Zet de temperatuur van de cv-ketel lager.
- Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt en sluit deuren.
- Zet de thermostaat op een lagere temperatuur.
- Neem een douche in plaats van bad, doe dit minder en korter.
- Plaats radiatorfolie achter de verwarming en installeer een radiatorventilator.
Tot slot is het goed te weten is dat er per gemeente aanvullende financiële regelingen zijn voor verduurzaming, ook voor huurders. Sommige gemeentes bieden acties zoals gratis energiebesparende maatregelen, advies over het zuiniger afstellen van je cv of ‘slimme’ apps. Je kunt terecht bij je eigen gemeente voor de mogelijkheden. Zo zit je óók in een huurwoning er snel weer warmpjes bij!