Huwelijksmigranten vaak te ambitieus voor huidige inburgeringscursus

Gaat ze moederen of wordt ze zakenvrouw? Foto: Amy Nguyen, Flickr
Gaat ze moederen of wordt ze zakenvrouw? Foto: Amy Nguyen, Flickr

Bij hetkanWel berichtten we eerder over het positieve beeld dat publicist Publicist Frans Verhagen schetst over de integratie in Nederland.  Nieuw onderzoek (gedaan door E-Quality) toont echter aan dat veel van de (met name vrouwelijke) immigranten gefrustreerd thuis zitten na de inburgeringscursus.  Het blijkt dat de zogenaamde ‘importbruiden’ vaak erg ambiteus en zeer capabel zijn, maar dat hier tijdens de inburgering niet goed op wordt ingespeeld.  Zweden had hetzelfde probleem, maar heeft inmiddels beleid ontwikkeld om juist die vrouwen een betaalde baan te laten vinden (ondersteund met specifieke beloningen en kinderopvang).

De ‘importbruiden’ zitten in het verdoemhokje. Dat begint meteen vanaf het begin van de inburgering. Te vaak wordt er gedacht dat ze niets kunnen, niets weten en zeker niet willen werken. Tot hun eigen, grote frustratie. Van de vrouwelijke huwelijksmigranten vindt slechts 14 procent in het eerste jaar betaald werk, maar uit een Amsterdamse steekproef blijkt dat 67 procent van de huwelijksmigranten onder de 45 jaar wel zou willen werken.

Ook uit eigen ervaring weet ik dat de de huidige inburgeringscursus onterecht lage werk-verwachtingen wekt bij huwelijksmigranten. Mijn vrouw (geboren in China) heeft de Nederlandse inburgering snel doorlopen, maar ergerder ze zich vanaf dag 1 aan het voorgeprogrammeerde ‘carrierepad’. Ze werd namelijk verplicht opgeleid tot… verpleegster. Een ander traject was niet mogelijk. Haar eerdere werkervaringen of opleidingen deden er totaal niet toe. Er was geen keuze. Ze moest gewoon de opleiding tot verpleegster voltooien en daarmee basta.

Het verplichte leertraject voor mannen? Lassen! Ook hier: ze hadden geen andere keuze… Mijn vrouw zei nog dat ze liever wilde lassen, maar dat mocht ook niet. Talloze malen vertelde ze dat ze geen verpleegster wilde worden. Dan werd er begrijpend geknikt: “Het is maar een opleiding daartoe. Je bent verplicht om hier iets te leren. Daarna moet je zelf maar kijken of er een geschikte baan in te vinden is. Als je dan te druk bent met je kinderen zal je man dat prima begrijpen “- en dan volgde er vlug een schalkse knipoog.

Het uitzendbureau kwam langs en had een praatje over aan de slag gaan als… schoonmaakster. Over hogere ambities werd gewoon niet gepraat. De overheersende indruk was dat niemand zich bepaald gestimuleerd voelde om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Er werd een beeld gecreëerd dat het vooral makkelijk, zelfs gewenst was voor de vrouwen om snel kinderen te krijgen en thuis te blijven.

Dit is alleen een persoonlijke ervaring. Maar dat de huidge beeldvorming over wat importbruiden willen en kunnen inderdaad verkeerd is, wordt volledig door het onderzoeksrapport ondersteund. Volgens E-Quality wordt bij de inburgering “te weinig” gekeken naar de ambities en het opleidingsniveau van huwelijksmigranten. Vrouwen raken hierdoor gedesillusioneerd en dreigen in een langdurige pauzestand thuis te belanden.

Kortom, de huidige inburgeringscurus lijkt de zogenoemde ‘importbruiden’ bepaald niet te steunen in het actief zoeken naar een relevante baan. Voor een echt succesvol integratiebeleid zal minister van integratie, Van der Laan, snel met passende, serieuze maatregelen moeten komen die er specifiek op gericht zijn om ambitieuze vrouwelijke migranten sneller aan de slag te laten gaan. Daar profiteert de hele maatschappij van.

10 reacties op “Huwelijksmigranten vaak te ambitieus voor huidige inburgeringscursus”

 1. ook inburgering valt in veel gevallen onder de ziekte waar iedere moderne maatschappij onder gaat lijden omdat ze er door wordt geleid: Bureaucratie! Het beleid in ons land ontstaat niet in de persoonlijke ontmoeting met de realiteit, maar in de daar aan afgeleide, generaliserende wetenschap. Wat daar door ontstaat is een maatschappij die niets meer doet met het individu. Het is bizar dat we in een geindividualiseerde maatschappij leven en gelijktijdig in een tijd waarin we al het individuele beleidsmatig generaliseren. Dit is er een mooi voorbeeld van. Het zijn de 'knappe' cerebrale koppen die het voor het vertellen hebben – door de politiek heen – die veel waarde hechten aan dit soort materiele wetenschap en deze mensen vinden zichzelf en hun werk zo belangrijk waarvoor ze ook nog eens goed worden betaald. Maar dan zijn er ook de uitvoerders die, (uiteindelijk heb je werk en aan het eind van de maand ook weer je inkomen nodig), dit klakkeloos uitvoeren zonder in opstand te komen tegen dit soort, in wezen onmenselijke onzin. We maken in onze cultuur van 'aparatski' van de mens een nieuw soort machine.

 2. Ik heb een schoonzus uit Finland, en waar zij zich het meeste aan ergerde, dat was bij de 1e les bij de inburgeringscursus over hoe je aan een uitkering kunt komen enz. De nederlandse taal hoeven ze niet fatsoenlijk te leren. het is te gek voor woorden dat de buitenlanders tijdens hun 1e bijeenkomst voor een inburgeringscursus op hun rechten worden geattendeerd en hoe ze daar "misbruik van kunnen maken, en dit allemaal gesteund door de gemeenten zelf!!!!!!!
  Als je hier in nerderland komt wonen, heb je je aan te passen aan onze cultuur en normen en waarden!!!!!!!
  gewaarschuwd, over een 10-tal jaren hebben de moslims de overhand, omdat wij zo stom zijn om niet zo veel kids op de wereld te schoppen, dus het lijkt mij dat in ele gevall onze kinderen moeten luisteren en "ongewenste"dingen krijgen opgedragen via de islam, omdat die in alle landen hard oprukt en zo ons nedrerlanders en meer buitenlandse landen MOETEN LUISTEREN NAAR DE ISLAM OMDAT HUN EEN MEERDERHEID HIER HEBBEN!
  Lieve mensen wees alert, en laat ons of onze kinderen niet aan de islam moeten laten luisteren!!!!!!!!!

 3. Gepasseerd station?! Dit onderwerp is niet iets wat 'in' is de ene dag en op een gegeven moment weer uit de mode raakt omdat mensen erover "uitgepraat zijn". Voor sommige mensen is dit werkelijkheid en hebben er dagelijks mee te maken. Ik vind ook niet dat je niet snel kan zeggen dat allochtonen economische migranten zijn en dus het land mag bepalen wat voor werk je doet. Gelijkheid is voor iedereen die belasting betaalt en niet alleen voor autochtonen! Als jij bijvoorbeeld arts bent en bij je geliefde wilt wonen in het buitenland, moet je dan je vak en passie opgeven en als schoonmaker werken omdat het land dat meer nodig heeft??! Laten we allen niet instinctief loze kreten uitschreeuwen en voor een keer proberen een echte mening te vormen…

 4. mijn zoon heeft gewerkt als notaris in nederland, heeft geen recht op ww of iets dergelijks en kan momenteel geen ander werk vinden hooguit 1 week via een uitzendburo dan als magazijnmedewerker bij Kruidvat wat ie dan ook heeft aangenomen… laat de allochtonen daarom maar niet klagen over lassen of verpleging!

  1. aanvulling:

   zijn studie heb ik in een grijs verleden overigens zelf betaald en mijn eigen studie in de avonduren ook trouwens.. belastingbetalen in Nederland is gelegaliseerde diefstal lijkt het wel..daar kan de overheid leuke dingen mee doen…niets tegen te doen schijnbaar….heeft misschien wel weinig raakvlakken met het onderhavige onderwerp…maar toch.

 5. meeste mensen die hier komen hebben geen zin in schoonmaken!
  wel willen ze veel geld verdienen en brengen ze nooit geld in nederland
  terwijl nederlanders als ze emigreren nooit op de kosten van de andere land terecht komen.
  voordat je mensen hier naar toe laat moet je dat weten want, dat betekent dat allochtonen vrouwen hoge beropen willen hebben en nederlanders mogen gaan schoonmaken en laseren!
  als je besef dat meeste allochtoonen ekonomische migranten zijn mag je als land bepalen aan welke beroepen heb je behoefte! dat doet iedere lang trouwens!

 6. Als (van oorsprong) Belgische die trajectbegeleider Inburgering is bij een gemeente in Nederland, moet ik zeggen dat Nederlanders inburgering aardig op de rit hebben. Ik kan je verzekeren dat een inburgeringstraject in NL vrouwen niet opleidt tot verpleegsters en mannen niet tot lassers.
  Het is een gecombineerd traject van taal, kennis van de Nederlandse samenleving en de praktijk van hoe dingen werken en geregeld zijn in NL. Sterker nog, de afdeling Inburgering geeft geen beroepsgerichte opleidingen cadeau. Daarvoor zijn er andere aanbieders. Wat de Nederlandse Staat wel cadeau geeft, is een behoorlijk prijzig pakket dat de immigrant ertoe in staat moet stellen – als hij of zij het serieus aanpakt – zelfredzaam te worden in de maatschappij en te communiceren met andere Nederlanders.
  En als je dat voor elkaar hebt, dan komt de rest – moederschap of carrière – ook wel goed.

 7. Als landen als Zweden een beleid hebben om dit aan te pakken zegt dat ook iets over het belang hiervan.
  Het is makkelijk natuurlijk om zoiets te zeggen als je niet in dezelfde situatie zit, in andere landen bemoeit niemand zich er mee als je hoge verwachtingen hebt, dus je mag doen wat je zelf wilt en kan en wordt niet tegengewerkt, hoeft niet per se in te burgeren en zeker niet met zoveel regels die willen dat je bepaald werk gaat doen die de meeste mensen hier niet willen doen. Je hele wereld moet ontnomen worden als je hier wilt wonen omdat je van iemand houdt die zegt dat het beter is om hier een leven te beginnen als gezin en zeker als je kinderen wilt. Dus als je tegen hulp bent, wordt niemand er beter van, nergens.

 8. Die mevrouw lijkt verbitterd en niemand mag dus volgens haar geholpen worden omdat zij ook ergens geen hulp kreeg. Iets dat ze misschien zelf wilde of dat ze zo vrij mocht zijn van dat land waar ze was om te doen wat ze zelf wilde dus niemand die in de weg stond om haar tegen te houden om haar doel te bereiken. Als ik het goed begrijp is zij dus niet voor haar hele leven naar het buitenland gegaan.
  Gewoon goed genoeg kunnen zijn volgens de verwachtingen hier en voor iets dienen, voor dit nieuwe land, de maatschappij, zichzelf en eigen familie.
  Dit is niet in de watten leggen, het is een beetje steun, hulp om daarna de eigen weg te kunnen volgen en niemand tot last te zijn dus zelfstandig. Wat zou die mevrouw dan zeggen over Máxima. Iedere nieuwkomer krijgt een microscopische hulp in vergelijking met haar. Het is niet dat ik klaag.

 9. Ja we kunnen niet weer met positieve discriminatie beginnen dat is toch een gepasseerd station, toen ik in een buitenland woonde werd ik helemaal niet geholpen en moest alles zelf doen, als deze vrouw zoveel ambities heeft dan kan ze het zelf wel redden zou ik zeggen, juist het alsmaar in de watten leggen maakt dat niemand hier zelf iets onderneemt.

Reacties zijn uitgeschakeld.