Hybride auto stoot minder CO2 uit dan rennende mannen

209366286 7Dfa347B9D Z
Foto: San Sharma, Flickr

Professor Alberto E. Minetti van de Universiteit van Milaan komt tot een verrassende conclusie: vier mannen die rennen stoten meer CO2 uit dan een rijdende hybride auto die dezelfde vier mannen vervoerd.

Elke beweging zijn eigen CO2 uitstoot

Minetti vergeleek samen met een van zijn studenten, Gaspare Pavie, de CO2 uitstoot van een hybride auto met andere vormen van menselijke voortbeweging: rennen, lopen en fietsen. Wat bleek? Vier mannen die zich in een hybride auto laten vervoeren stoten minder CO2 uitstoten dan vier mannen die dezelfde afstand rennend afleggen. Fietsen leverde de minste CO2 uitstoot, lopen was ook CO2 vriendelijker.

Voor vrouwen is het verhaal een beetje anders: voor hen leverde het rijden in een hybride auto wel de meeste CO2 uitstoot. Dit heeft te maken met hun lagere lichaamsgewicht.

Minder CO2 uitstoot is niet altijd groener

Is de hybride auto dus groener dan rennen? Dat hangt van de meetmethode af. Rennende mannen stoten CO2 uit die ze zelf eerder uit de lucht hebben ingeademd en voegen dus geen extra CO2 toe aan de wereld. Bij een hybride auto is dat wel het geval, de CO2 uitstoot is afkomstig van verbranding van benzine. Of de studie hiermee rekening heeft gehouden, is niet bekend.

Bron: Scientific American

Lees ook

Over de schrijver

4 gedachten over “Hybride auto stoot minder CO2 uit dan rennende mannen”

  1. Waarom geloven nog steeds mensen in sprookjes dat een hybride auto milieuvervuilender is dan een Hummer? Wat denk je nu zelf?
    Die accu kan geheel gerecycled worden. Die accu gaat met gemak 300.000km mee. De meeste auto's halen die 300.000km niet eens. Ze gaan dus niet kapot na 300.000km want er zijn al taxi's met meer dan 500.000km op de teller met de oorspronkelijke accu.
    Zet daar een Hummer van 3 x het gewicht van een Prius tegenover en een verbruik van 1:6. De Prius rijdt met gemak 1:20. Even je verstand gebruiken en je weet het.

  2. Grappig deze conclusie, Toyota Prius is wel de enigste hybride auto die er is, de anderen zijn auto's met een electromotor, daar hoor je niemand over, laat staan het toverwoord co2 wat werkelijk wordt uitgestoot.

  3. Waarom vergeet iedereen toch altijd te vermelden dat er in die hybride auto een gigantisch zware milieuvervuilende accu zit die er alleen al voor zorgt dat je het milieu minder balast door in een Hummer te rijden dan b.v. in een Prius

Reacties zijn gesloten.