Bij de meeste kantoren is thuiswerken in rap tempo van uitzondering naar norm veranderd. Dit kwam in eerste instantie door de wereldwijde pandemie en alle bijkomende restricties. En wat bleek, veel werknemers vinden het ontzettend fijn om thuis te werken. Met tevreden werknemers willen werkgevers natuurlijk graag meebewegen. Maar is hybride werken ook een duurzame keuze? Lees snel verder.
Hybride werken, wat is het?
Hybride werken is eigenlijk een containerbegrip. Het komt er in het kort op neer dat je kunt werken waar je wilt. Dus ook dat je een aantal dagen wél op kantoor bent. Hiermee is er meer afwisseling in plek, maar vaak ook in tijd. Wanneer je bijvoorbeeld thuis internet van Odido hebt, kun je werken waar en wanneer je maar wilt. In je thuiskantoor, aan de eettafel maar via de Wifi ook in een koffietentje, of dus op kantoor. Daarmee heeft hybride werken voor veel werknemers voordelen. Het geeft meer vrijheid, flexibiliteit maar ook tijd, zoals bijvoorbeeld wanneer je niet iedere ochtend in de file hoeft te staan. Bovendien is bijna niets zo onnodig milieuvervuilend als in de file staan.
Wat heb je nodig voor hybride w?
Goed internet
Voor hybride werken -zeker wanneer dit structureel is- heb je wel andere zaken nodig als wanneer je dat alleen op kantoor doet. Naast een goede en stabiele internetverbinding (iets wat we in de meeste gevallen thuis wel hebben) heb je goede hardware nodig. Terugkomend op die internetverbinding is het wel goed je te realiseren dat hybride werken meer vraagt van de verbinding. Meer bandbreedte en snelheid, je wil natuurlijk niet al haperend in een meeting zitten. Let hier dus op bij je huidige abonnement en sluit anders over.
Hardware
Dan de hardware, soms regelen werkgevers voor iedereen een laptop en daar moeten ze het mee doen. Soms krijgen mensen een complete werkplek inclusief devices thuis. Dat is een minder duurzame keuze aangezien er dan soms twee werkplekken ontstaan inclusief dubbele spullen. De minste milieu-impact heeft een ‘laptop only beleid’ voor zowel op kantoor als thuis. Let er wel op dat je een goede plek hebt qua stoel en bureau, het mag natuurlijk niet ten koste gaan van je gezondheid. Daarnaast zien we veel werkgevers inkrimpen qua kantoorruimte. Sommige zeggen hun huidige ruimte helemaal vaarwel en stappen over op een hybride ruimte in een verzamelgebouw. Iets wat zeer duurzaam (en voordelig!) is, want er is minder ruimte nodig en daarmee kan plek gemaakt worden voor andere zaken. Ook het delen van facilitaire zaken met andere bedrijven is duurzame keuze.
![Hybride werken; een duurzame keuze of niet? 1 Pexels N Voitkevich 8927461](https://www.hetkanwel.nl/wp-content/uploads/2024/08/pexels-n-voitkevich-8927461-683x1024.jpg)
![Hybride werken; een duurzame keuze of niet? 2 Pexels Ketut Subiyanto 4559530](https://www.hetkanwel.nl/wp-content/uploads/2024/08/pexels-ketut-subiyanto-4559530-683x1024.jpg)
![Hybride werken; een duurzame keuze of niet? 3 Pexels Marcus Aurelius 4063792](https://www.hetkanwel.nl/wp-content/uploads/2024/08/pexels-marcus-aurelius-4063792-683x1024.jpg)
Hybride werken is duurzamer
Ten slotte het meest duurzame aspect aan hybride werken, en dat is de vermindering van reisbewegingen. Of dit nu per trein of per auto is, minder is altijd beter. Uiteraard uitzonderingen daargelaten zoals fietsen of wandelen, doe dat dan ook zeker in je pauze wanneer je thuiswerkt. Wanneer we alles samennemen kunnen we wel stellen dat thuiswerken een duurzame keuze is, zeker wanneer je je gedrag vervolgens ook nog zeer bewust daarop aanpast. Geen dubbele devices en andere zaken en voor de werknemer meer tijd door het verminderen van reistijd. Het lijkt daarmee een win-win op alle ascpecten.
Veel succes met hybride werken!