Win het boek ‘Hygge – De Deense kunst van het leven’

Hygge is een grote hype die over is komen waaien uit het gelukkigste land ter wereld: Denemarken. Hygge is een Deense mentaliteit die gaat over genieten van dingen die er écht toe doen, zoals tijd door brengen met vrienden en familie. Meik Wiking schreef een heel boek over deze Deense levenskunst. Wij lazen het en geven het (in het kader van onze ontspulmaand) graag aan iemand door die wel wat hygge kan gebruiken. Hier onder lees je meer over het boek en natuurlijk over hoe je er kans op kunt maken.
Het gelukkigste volk ter wereld
Meik Wiking heeft volgens zichzelf de beste baan van de wereld. Hij onderzoekt namelijk waar mensen gelukkig van worden. Dat doet hij op het Happiness Research Institute, een onafhankelijke denktank die zich bezighoudt met welzijn, geluk en kwaliteit van leven. Daarnaast doen ze er onderzoek naar de oorzaken en effecten van menselijk geluk en werken ze aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen over de hele wereld. Dat kan je best aan de Denen over laten want zij zijn het gelukkigste volk ter wereld. Volgens Meik Wiking komt dat vooral omdat zij de ‘levenskunst’ hygge onder de knie hebben.
Hygge – De Deense kunst van het leven
De term hygge is knap lastig uit te leggen. Het betekent zoiets als knusheid en gaat over samenzijn met de mensen waar we van houden. Het is een bepaald gevoel. Een sfeer waar je maar moeilijk de vinger op kunt leggen. Hygge draait namelijk om een ervaring en niet om tastbare spullen. Wij zijn deze maand juist flink aan het ontspullen dus dat komt goed uit!
Het boek staat vol met prachtige illustraties, afbeeldingen en voorbeelden van hygge. Zo gaat elk hoofdstuk over een essentieel ‘ingrediënt’ van hygge. Het eerste hoofdstuk gaat bijvoorbeeld helemaal over licht. Denen zijn namelijk dol op kaarsjes en sfeerverlichting. Het kleinste lichtje kan namelijk al voor een knus gevoel zorgen. Verder gaat hygge over aanwezig zijn in het hier en nu. Over je telefoon op stil zetten en bewust zijn van jezelf en je omgeving. Over genieten van warme drankjes, wollen dekens en zoetigheid. Over gelijkheid en luisteren naar elkaar, over harmonie en comfort, over ontspannen, gezellig samenzijn en je veilig voelen.
Nu klinken alle bovenstaande dingen me best wel logisch in de oren, maar ik kan me goed voorstellen dat het iets is waar mensen (met name in deze koude en donkere dagen) behoefte aan hebben. Geluk zit hem namelijk (hoe cliché ook) in de kleine dingen. Een beetje minder spullen en een beetje meer hygge is dus helemaal zo gek nog niet.
Win het boek
Wil jij het boek Hygge winnen? Vertel dan in een reactie hier onder waarom jij wel wat hygge kunt gebruiken en wie weet ligt het binnenkort bij jou op de mat. De winnaar wordt op donderdag 27 januari bekend gemaakt.
Hygge

Over de schrijver

89 reacties op “Win het boek ‘Hygge – De Deense kunst van het leven’”

 1. Sinds september 2016 maak ik deel uit van een praatgroep filosofie. Van het eerste moment ‘klikte’ het tussen de deelnemers. Tussen het denken en de woorden over het denken verspreidt zich telkens een positieve energie. Toevallig hadden we het vandaag over geluk en over ‘Hygge’. Als iemand het uit ons groepje wint, maken we er de hele groep blij mee.

 2. Het lijkt me fijn om van een warm willen dekentje te genieten en een kopje thee en de vlindertjes die voorbij komen fladderen. In plaats van stressen over dingen die allemaal gedaan en gestrest moeten worden.

 3. Elke dag vind ik het weer zó heerlijk om na mijn full time baan thuis te komen! De warme kleuren van mijn kussens en gordijnen, de sfeervolle verlichting, de ene muur in cayennerood….. En wat er dan nóg heerlijker is? Met een hyggelig boek onder een dekentje op de bank! Best simpel eigenlijk.

 4. Ik ben ruim 10 jaar geleden geopereerd aan een hersen-tumor en heb dat ‘overleefd’. Mijn huisarts vertelde mij 3 jaar later, dat ik toen wel dood ben geweest, ‘hartstikke dood’ zei hij 3x om mij te overtuigen… ik zei toen ‘dat weet ik, want ik ben buiten mijn lichaam geweest en er later weer in teruggekeerd, maar ik heb het dus niet als ‘dood zijn’ ervaren’. Ik heb mensen verteld over mijn ‘ervaring’ en dat ik ervan ben overtuigd, dat wij niet doodgaan, maar alleen ons lichaam verlaten.
  Ik heb ze ook verteld over het gevoel van harmonie en deel uitmaken van een groter geheel in die ‘dode’ periode en ik vraag mij of Hugge mij datzelfde harmonisch gevoel zal geven?.. Want… ik wil nog lang niet ‘dood’…

 5. Hugge is zoooo wat ik ben! Ik wil het boek heel graag om mijn dierbaren in mijn omgeving ervan te overtuigen dat dit is wat er echt toe doet in het leven!

 6. de aankondiging van ,dit boek komt juist op het goede moment; we hadden deze morgen terug onze praatgroep filosofie met als onderwerp geluk. Het boek werd dan ook vermeld en besproken, het zal ons ver van nut zijn.
  Geluk is het samenzijn (ook bij ,eten) met familie, vrienden of kennissen; alm of niet bij de haard. Geluk komt niet steeds vanzelf, we moeten wat ondernemen en buiten komen. De Duitse kunstenaar Gerz wijst op het belang van goede contacten en betitelt dit als een grote weelde. Dit brengt hij tot uiting in zijn beeldhouwwerken.

 7. De afgelopen tijd zijn we doorgekomen door ons steeds weer te herinneren aan “Het kan WEL”. Wij zijn daarom al zó blij met het steeds weer in de mailbox binnen dwarrelen van de nieuwsbrief ! Waar Hygge voor lijkt te staan zou de komende tijd het warme bad kunnen zijn waar wij in kunnen ontspannen en genieten van samen, van het feit dat niets werkelijk onoverkomelijk blijkt te zijn.

 8. Ik kan wel wat Hygge gebruiken. Ik heb nu veel behoefte aan alleen zijn in mijn holletje. Vorig jaar zijn mijn beide ouders overleden en ik heb de boel een beetje laten verslonzen. Heb erg veel behoefte aan knus en gezellig. Ik word helemaal blij van die Scandi gezelligheid. Comfort. Ja wie kan dat niet gebruiken. Een heel leuk boek! Heb het al een paar keer door staan bladeren in de winkel.

 9. Op 21 januari j.l. werd ik 70 jaar. Bij de post zat een beschikking van het Centraal Justitieel Incassobureau met een verkeersboete. In het afgelopen weekend was ik bij mijn vriendin die 85 km zuidelijk woont. Voor haar reed ik sinds september 2002 al 3x de wereld rond. Op en rond mijn verjaardag raakte ik door digitale onhandigheid diverse berichten, felicitaties kwijt, o.a. van mijn beide kinderen. Vanochtend vertrok ik in dichte mist bij vriendin en op dit moment bestaat mijn uitzicht uit nog dikkere mist.
  ‘k Kan wel wat “Hygge” gebruiken!

Reacties zijn uitgeschakeld.