Win het boek ‘Hygge – De Deense kunst van het leven’

Hygge is een grote hype die over is komen waaien uit het gelukkigste land ter wereld: Denemarken. Hygge is een Deense mentaliteit die gaat over genieten van dingen die er écht toe doen, zoals tijd door brengen met vrienden en familie. Meik Wiking schreef een heel boek over deze Deense levenskunst. Wij lazen het en geven het (in het kader van onze ontspulmaand) graag aan iemand door die wel wat hygge kan gebruiken. Hier onder lees je meer over het boek en natuurlijk over hoe je er kans op kunt maken.
Het gelukkigste volk ter wereld
Meik Wiking heeft volgens zichzelf de beste baan van de wereld. Hij onderzoekt namelijk waar mensen gelukkig van worden. Dat doet hij op het Happiness Research Institute, een onafhankelijke denktank die zich bezighoudt met welzijn, geluk en kwaliteit van leven. Daarnaast doen ze er onderzoek naar de oorzaken en effecten van menselijk geluk en werken ze aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen over de hele wereld. Dat kan je best aan de Denen over laten want zij zijn het gelukkigste volk ter wereld. Volgens Meik Wiking komt dat vooral omdat zij de ‘levenskunst’ hygge onder de knie hebben.
Hygge – De Deense kunst van het leven
De term hygge is knap lastig uit te leggen. Het betekent zoiets als knusheid en gaat over samenzijn met de mensen waar we van houden. Het is een bepaald gevoel. Een sfeer waar je maar moeilijk de vinger op kunt leggen. Hygge draait namelijk om een ervaring en niet om tastbare spullen. Wij zijn deze maand juist flink aan het ontspullen dus dat komt goed uit!
Het boek staat vol met prachtige illustraties, afbeeldingen en voorbeelden van hygge. Zo gaat elk hoofdstuk over een essentieel ‘ingrediënt’ van hygge. Het eerste hoofdstuk gaat bijvoorbeeld helemaal over licht. Denen zijn namelijk dol op kaarsjes en sfeerverlichting. Het kleinste lichtje kan namelijk al voor een knus gevoel zorgen. Verder gaat hygge over aanwezig zijn in het hier en nu. Over je telefoon op stil zetten en bewust zijn van jezelf en je omgeving. Over genieten van warme drankjes, wollen dekens en zoetigheid. Over gelijkheid en luisteren naar elkaar, over harmonie en comfort, over ontspannen, gezellig samenzijn en je veilig voelen.
Nu klinken alle bovenstaande dingen me best wel logisch in de oren, maar ik kan me goed voorstellen dat het iets is waar mensen (met name in deze koude en donkere dagen) behoefte aan hebben. Geluk zit hem namelijk (hoe cliché ook) in de kleine dingen. Een beetje minder spullen en een beetje meer hygge is dus helemaal zo gek nog niet.
Win het boek
Wil jij het boek Hygge winnen? Vertel dan in een reactie hier onder waarom jij wel wat hygge kunt gebruiken en wie weet ligt het binnenkort bij jou op de mat. De winnaar wordt op donderdag 27 januari bekend gemaakt.
Hygge

Over de schrijver

89 reacties op “Win het boek ‘Hygge – De Deense kunst van het leven’”

 1. Ik ben echt geen winter mens, brrr. Het liefst zou ik nu lekker thuis op de bank met een grote beker chocomelk zitten. Samen met mijn dochter en ons hondje. Lekker knus, lekker eenvoudig maar ook lekker gezellig.

 2. Gek genoeg denk ik het niet nodig te hebben. Ik zit erg goed in m’n vel. Alleen aan het punt “samenzijn met mensen waar je van houdt” is nog een dingetje. Daar moet ik echt aan werken.

 3. “Levenswijsheid” dat kan ik best gebruiken. Heb mijn baan opgezegd en vanaf vandaag “vrij” mens. Maar hoe ga ik die vrijheid gebruiken…. Wil graag bezinnen wat voor invulling ik daar aan ga geven. Dit prachtig boek zou me daarbij juist heel goed kunnen helpen!

 4. Wat een leuke actie! Wij zijn bezig met ons leven te versimpelen (Is dat een woord?). We willen graag meer vrijheid en gezonder leven. We zijn op dit moment bezig met ons doel om zo veel mogelijk zelf te produceren (vooral voedsel) en meer zelfvoorzienend te leven. Ik denk dat dit boek heel goed aansluit bij onze levensstijl.
  Als ik het boek heb gelezen wil ik het graag doorgeven aan iemand die er ook profijt van heeft.
  Groetjes Christianne

 5. Waarom zou ik in aanm­erking komen voor het­ boek over hygge? de ­Deense knusheid? het ­delen met elkaar? het­ belang van familie e­n vrienden? kaarsjes?­ samen? kneuterigheid­?
  Ik weet eigenlijk nie­t of ik het boek nog ­nodig heb..
  Sinds vorig jaar juli­ staat mijn leven op ­zijn kop. Borstkanker, net als­ mijn zus wiens borst­ al afgezet werd. De ­mijne kon bespaard bl­ijven. Wel een stuk e­raf en daarna radioth­erapie.
  Omdat er uitzaaiinge­n bleken, zit ik nu i­ntussen in een halfja­arlijkse chemo behand­eling.
  Mijn leven is gestop­t sinsdien, gekanteld­..
  Man en kinderen, vrie­nden, familie, collle­ga’s.., allemaal onge­vraagd worden ze meeg­etrokken in het verha­al, mijn verhaal.
  Het verhaal waarin i­k ongevraagd de hoofd­rol heb.
  Niet wetend van het b­estaan van hygge, maa­r daar toch al mee te­ maken krijg.
  Familie die me komt ­verwennen met kleine ­dingen. Kaartjes en k­leine attenties die i­k ontvang over de pos­t. Lieve kinderen die­ bij me komen zitten,­ vriendinnen die liev­e dingen met me delen­.
  Mijn man die van elk­e dag iets maakt en liefdevol voor me zorgt.
  Mijn schrijfvr­iendinnen die me weke­lijks een kaartje in ­de bus bezorgen met l­ieve teksten. Collega’s die elke k­eer weer verrassingen voor me ­bedenken.
  Men deelt het leven m­et me, intenser dan e­erst en ik sta meer dan ooit­ stil bij de mooie en­ lieve mensen en dingen des levens.
  Het tempo vertraagd, ­ik kan dingen niet me­er, maar tijd maakt p­laats voor intens ­genieten van elkaar e­n de kleine dingen.
  In plaats van stress­ en gehol van hier na­ar daar en een drukke­ baan komt er rust en­ dankbaarheid voor he­t zijn en wat er alle­maal is met elkaar.
  Dat kost opnieuw ins­tellen, heroriëntatie­, overgeven aan…., ­maar het blijkt meer dan de mo­eite waard.
  Daar moet je kennelij­k eerst ziek voor wor­den.
  En lieve, lieve mens­en om je heen he­bben die het vermogen­ hebben om je met elk­aar op te tillen.
  Volgens mij hoef ik d­at hygge boek niet me­er.., want heb ik doo­r mijn omgeving­ al ervaren wat hygge in het lev­en kan betekenen.
  En daarvoor hoef je ­dus zelfs niet eens i­n Denemarken te wonen­..
  Truuti­
  Januari 2017­

 6. Heerlijk zo’n boek om je helemaal thuis bij je thuis te voelen!
  Ik geniet al van de voorpret en het klinkt (met dank aan het luister icoontje van Google Vertaal) ook best grappig. Ook een aanrader.

 7. Beste,
  Ik las alle bovenvermelde reacties. Volgens mij verdienen al deze mensen het boek.
  Indien ik het zou krijgen, zou ik zeer dankbaar zijn.
  Het voorbije jaar was voor mij heel ingrijpend. Mijn relatie liep stuk, ik brak m’n been en moest verplicht verhuizen. Plots twijfel je aan alles en beeft de aarde onder je voeten. Op die momenten ga je zoeken naar de echte waarden in je leven. Ik ben hier ook mee bezig en zie….dit boek komt op mijn pad (eventueel 😉 )

 8. Een heerlijk hoopgevend artikel Hygge!
  Daar krijg ik al energie en inspiratie van. Natuurlijk is het leuk Hygge boek te ‘winnen’. Om hieruit weer ideeen te delen en door te geven.
  Maar ik hoef niet te winnen. Het Hygge boek komt vast heel goed terecht,
  Met dank voor het inspireren!

 9. Ik kijk zeer regelmatig over dingen heen die mij gelukkiger hadden kunnen maken. Ik klaag niet, ik voel mij ok, maar het kan beter. In de dagelijkse dingen de geluks-of genietmomenten sneller herkennen en anderen daar ook blij mee maken, dat zou fantastisch zijn. Inspiratie zeer welkom!

 10. Ik ben als alleenstaande mama van een zoontje van 2,5 voor mijn gevoel alleen maar aan het rennen, regelen en veel politieagentje aan het spelen.
  Hygge klinkt mij als muziek in de oren!
  Kan wel wat hulp gebruiken bij meer hygge-momenten voor mezelf kunnen creëeren 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.