Ideale hulp bij rampen: Mobiele fabriek maakt nieuwe huizen uit puin

Ondernemer Gerard Steijn zag met pijn in zijn hart dat mensen in rampgebieden vaak nog jaren in slechte huizen en tenten wonen, tussen het puin van een aardbeving of tsunami. Dat moet anders kunnen. Hij keek naar wat de mensen daar voor handen hebben, naar wat er is en ontwikkelde een heel bijzondere bouwtechniek: de Mobiele Fabriek.

Mobiele fabriek

mobiele fabriekIn oorlog- en rampgebieden ontbreken een aantal zaken die je normaal gesproken voor het bouwen van huizen nodig hebt. Grondstoffen, bouwmateriaal, opgeleid personeel, geld. Gerard Steijn keek niet naar wat er ontbreekt maar naar wat er wel is: puin. Heel veel puin.

In Haïti ligt bijvoorbeeld sinds de aardbeving in 2010 nog steeds 25 miljoen ton aan puin. Er is al heel veel geld naar Haïti gegaan, maar dat heeft er alleen maar toe geleid dat het puin verplaatst is. Nog steeds zijn ongeveer 300.000 mensen hun huis kwijt en wonen zij al vier jaar in tenten.

Bouwmateriaal zo simpel als legoblokken

Maar daar kan de Mobiele Fabriek verandering in brengen. Deze fabriek past in één zeecontainer en kan heel gemakkelijk geplaatst worden op een plek met veel puin. De brokken puin gaan de machine in, worden omgezet in vloeibaar beton en komen er weer uit als nieuwe bouwblokken. Daarmee kan de lokale bevolking in een handomdraai nieuwe woningen, scholen en ziekenhuizen bouwen want deze blokken werken net zo simpel als lego.

Crowdfunding

Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn. Een zeecontainer die puin omzet in stevige huizen gemaakt van een soort legoblokken? En dan ook nog per dag genoeg blokken produceert voor 10 tot 20 woningen? Maar het werkt. Gerard Steijn ontwikkelde de technologie en bouwde al een aantal modelwoningen in Amsterdam. Maar nu nog met deze Mobiele Fabriek naar Haïti. Via crowdfunding is hij nu op zoek naar mensen die samen met hem ervoor willen zorgen dat het puin, dat zoveel levens heeft verwoest, de basis kan worden van een nieuw begin.

Bron: omdenken // Nelleke Poorthuis

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Meer omdenkcasussen
Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed
Stoere vader weet raad met ADHD-er
Omdenken: werkeloze begint bedrijf als professioneel wachter

Over de schrijver

1 reactie op “Ideale hulp bij rampen: Mobiele fabriek maakt nieuwe huizen uit puin”

Reacties zijn uitgeschakeld.