IDFA-film ‘Enjoy your meal’ laat je nadenken over je eigen voedsel

Vandaag is het IDFA, het Internationale Documentaire Festival van start gegaan in Amsterdam. Al om tien uur ‘s ochtends openden tien bioscoopzalen hun deuren voor een hele serie documentaires.

Nog voor de lunch ging ik naar Enjoy your meal – how food changed the world. In deze documentaire bezoekt regisseur Walter Grotenhuis drie landen waar voedsel dat op ons bord terecht komt, wordt geproduceerd.

We zien garnalenkwekers in de Filippijnen, sojaproducenten in Brazilië en boontjesboeren in Kenia. Allemaal mensen die met de beste bedoelingen voedsel willen produceren maar (ongewild) veel effect hebben op hun omgeving.

De film begint met prachtige shot-wisselingen van grote trucks en tractoren die de grond effenen en wilde dieren als capibara’s en gordeldieren die hier voor wegvluchten. Ook verder in de film zijn de verschillende kanten van de voedselproductie mooi tegen elkaar weggesneden.

De Braziliaanse boer die probeert zijn schulden weg te werken door meer land te ontginnen en zo meer te produceren, en het indianenstamhoofd die bang is dat er straks weinig van zijn leefgebied overblijft als de sojaproducenten in dit tempo bos blijven platbranden.

De Keniaanse producent vertelt over de irrigatie van sugar snaps en terwijl duidelijk wordt dat het gebied kampt met ernstige droogte. We zien een Samburu vrouw water halen en met een 25 liter jerrycan op haar rug de tocht van 7 kilometer naar huis beginnen, te voet.

De film zet aan het denken over je eigen honger naar meer en luxe voedsel van buiten onze grenzen. En dat is ook Grotenhuis zijn bedoeling, geeft hij toe in het nagesprek. “Vroeger aten we in de winter spruiten en alleen op zondag kwam er een stuk vlees op tafel. We moeten beseffen dat we niet allemaal kunnen leven alsof we koning Lodewijk de veertiende zijn.” Grotenhuis is van mening dat we in het Westen veel bewuster om moeten gaan met wat we eten en wat de werkelijke prijs van ons voedsel is.

Zelf heeft hij zijn eetgewoonten aangepast bij het maken van deze film: “Ik eet twee dagen in de week vegetarisch en kies groenten van het seizoen en uit de regio. Waarom zou je geïmporteerde boontjes of aardbeien willen eten met de kerstdagen? Vroeger hadden we die ook niet en leefden we ook gewoon gezond en aten we lekker.”

De film draait nog op het IDFA op dinsdag 22 november om 13:45 in Munt 12

 

Over de schrijver

1 reactie op “IDFA-film ‘Enjoy your meal’ laat je nadenken over je eigen voedsel”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020