Iedereen gaat erop achteruit. Behalve groene slimmerds

2942333106 45Dda28D61
Foto: Stuart Pilbrow, Flickr

Volgens het NIBUD gaat iedereen er volgend jaar op achteruit. De mazzelaars zijn enkele tientjes per maand kwijt, werkende ouders met kinderen kunnen €150 per maand minder verwachten. Bijstandsgerechtigden met kinderen zijn helemaal de klos: zij hebben mogelijk 30% minder te besteden.
Nu kun je met angst en beven dit jaar tegemoet zien. Maar dat hoeft niet. Er zijn veel punten waar je op kunt besparen, met tientallen euro’s per maand. Zeker als je nu geld over hebt, kun je met slimme investeringen je maandelijkse kosten naar beneden krijgen en geld besparen op de lange termijn. 
Blogger Rozemarijn geeft in het dossier “Energie besparen” verschillende tips, die bij elkaar opgeteld flink kunnen aantikken. Met grote tips als je CV ketel vervangen, een zuinigere auto rijden, woning isoleren of zonnepanelen installeren, bespaar je al gauw 1350 euro per jaar, oftewel €112,50 per maand. Als je geen tijd of geld hebt om te investeren, kun je met “easy starters” ook nog flink besparen: door de thermostaat een graad lager te zetten, korter te douchen, sluipverbruik tegen te gaan van elektrische apparaten en nog een paar eenvoudige tips kan je jaarlijks 338 euro besparen, bijna €30 per maand.
Een van de belangrijkste kostenposten is vervoer, vooral de auto. Mensen betalen duizenden euro’s aan brandstof, afschrijving, wegenbelasting en onderhoud voor hun auto. Hier valt dus veel te besparen. Met de eenvoudige app Toogethr kun je vaker je auto laten staan en meerijden met anderen, zeker als je met collega’s of vrienden een groep start. Maar het kan nog radicaler: verkoop je auto, en maak gebruik van een deelauto. Het voordeel hiervan is dat je alleen betaalt als je een auto nodig hebt. Je kunt dus gemakkelijk kosten in eigen hand houden.
Natuurlijk kun je ook meer geld verdienen in plaats van besparen. Misschien heb je geld op de bank staan. Op gewone spaarrekeningen krijg je rond de 3% rente (en vaak zelfs lager). Als je participaties in windenergie koopt, is de verwachte rente veel hoger, tussen de 5 en 10%.  Let op: je loopt wel een groter risico, want het zijn in feite beleggingen.
En misschien moet je je ook eens afvragen: hoe gelukkig word ik eigenlijk van geld? Volgens een onderzoek zijn veel van de dingen die ons gelukkig maken kleine moment die met geur, licht, mensen en vertrouwde dingen te maken hebben: de geur van vers brood, slapen in een  verschoond bed, met de ramen open auto rijden in de zon, zwemmen in de zee. Oftewel: voor de meeste dingen die je gelukkig zullen maken in 2012 heb je maar weinig geld nodig.
Bron: De Pers, NRC, hetkanWel

Over de schrijver

1 reactie op “Iedereen gaat erop achteruit. Behalve groene slimmerds”

  1. En nieuwe minder a-sociale regering misschien? A-sociale priatiseringen in de zorg, energie, OV en huren terugdraaien? Dan wordt het misschien nog wat…

Reacties zijn uitgeschakeld.