Iedereen opgelet! Tweetjemee?

TweetjemeeVoor iedereen die  het jammer vindt dat er niemand anders van een nieuw recept kan meegenieten, of voor mensen die altijd al een eigen huiskamerrestaurant wilden openen: er is nu een antwoord! Tweetjemee.nl.

De website Tweetjemee koppelt ‘buurtchefs’ aan eters en het werkt bijzonder eenvoudig. Je meld je aan op de site, plaatst je gerecht, de datum dat je het kookt en het tijdstip dat mensen kunnen aanschuiven of afhalen. Eters kunnen daar op reageren en als er een bestelling is, ga je aan de slag. Zo is ‘tweetjemee-en’ een vorm van “virtueel koken”. Je blijft nooit zitten met de kliekjes.

Het initiatief komt van Maarten Bennis en Manette Zeelenberg. Een kort interview met Maarten Bennis.

Hoe kwamen jullie op het idee?
Manette en ik ontmoetten elkaar op de Design Academy in Eindhoven tijdens onze studie, 20 jaar geleden. Nadat we elkaar jeen tijdje geleden weer tegenkwamen, besloten we om één dag in de week samen te gaan werken. We hadden het idee om creatief advies te geven aan bedrijven die te maken hadden met vastgelopen projecten. Maar voordat we zo ver waren, wilden we eerst samen wat ervaring opdoen. We wandelden in het park en dachten na over allerlei projecten die een verschil zouden maken, tot we spraken over een idee van Manette. Zij wilde thuis gaan koken en allerlei mensen de gelegenheid bieden om te komen eten – Spaghettei van Manetti, haar succesmaaltje. Het enige dat ze moesten doen is even inspreken op haar antwoordapparaat. Ik vond het een geweldig idee, maar het had wel een multimediaal jasje nodig. Zo kwamen we op het idee van het platform tweetjemee.nl.

En toen? Plan maken, website bouwen, financiering?
We maakten eerst een uitgebreid plan met allerlei toeters en bellen. Alles wat we maar konden bedenken, stond er in. Financieel bleek dat niet haalbaar, want we wilden het met eigen geld financieren. Maar het was een goede basis. Wat hadden we echt nodig om te kunnen starten lieten we staan, de rest haalden we eruit. Toen we beide tevreden waren, kon de website ontworpen en gebouwd worden. Natuurlijk werd het duurder dan we hadden begroot en het duurde ook langer dan verwacht voordat de site klaar was, maar op 10 oktober 2010 waren we live.

Dus jullie zijn een paar maanden bezig. Hoe gaat het?
We zien de afgelopen maanden als een goede testfase. We houden bij wat er goed gaat en wat er beter kan. Het is een continu proces van verbeteringen. Op dit moment hebben we zo’n 500 leden, waarvan er 150 actief zijn als buurtchef. In het begin kregen we ook  best veel aandacht in de media, maar nu moeten we daar zelf actief achteraan. Hoe meer mensen van Tweetjemee.nl op de hoogte zijn, hoe meer gebruik ze er van zullen maken. We kunnen er in elk geval nog niet van leven, maar we verwachten dat het op termijn wel het geval zal zijn.

Was dat ook de bedoeling toen jullie startten?
Ja, we wilden er wel van kunnen leven, maar geld verdienen is nooit het primaire doel geweest. We wilden iets goeds doen voor de wereld. Daarom heeft de site drie doelstellingen. Allereerst bieden we buurtchefs de mogelijkheid tot culinaire zelfexpressie. Een belangrijk punt, want er zijn ontzettend veel geweldige thuiskoks, die geen eigen restaurant willen beginnen, maar wel hun creativiteit met anderen willen delen. Ten tweede streven we naar sociale cohesie. Door Tweetjemee kom je bij mensen thuis, die vaak bij jou in de buurt wonen, maar met wie je anders nooit in contact zou komen. Dat is leuk, want het verrijkt je. En als laatste doelstelling willen we ondernemerschap stimuleren. Door je in te schrijven kun je ook gewoon geld verdienen met koken. Je hebt het zelf in de hand.

En de toekomst?
We zoeken naar meer massa. Dat hopen we te bereiken door veel mensen over ons initiatief te vertellen en erover te ‘trommelen’  in allerlei sociale media. Verder blijven we werken aan de site en proberen we deze voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken.

Meer informatie: www.tweetjemee.nl

Voor het laatset nieuws follow on Twitter maartenb en mzeelenberg

Over de schrijver