Tiener wint 45.000 euro voor plan om microplastics uit water te filteren

We zijn allemaal op de hoogte van het probleem van microplastics, maar tot nu toe was het lastig om hier grip op te krijgen. De microplastics zijn te klein voor onze filters en komen via de wastafel of wasmachine in ons water terecht. Een Ierse tiener bedacht een briljant plan om hier een einde aan te maken. 

The Ocean Cleanup

Dat we vertrouwen kunnen hebben in de ideeën van tieners bewees Boyan Slat. Op zijn 16kwam hij met het idee om de plastic soup op te ruimen. Negen jaar later staat hij aan het hoofd van de The Ocean Cleanup. Deze startup werkt keihard aan een werkbare oplossing om het plastic afval dat onze oceanen op te ruimen, maar deze methode biedt geen oplossing voor microplastics.

Microplastics

Microplatics zijn plastic deeltjes, die kleiner zijn dan 5 millimeter. Deze deeltjes vormen een grote bedreiging voor de gezondheid van mensen, maar vooral ook voor vissen, die deze deeltjes op grote schaal binnen krijgen.
De deeltjes komen onder andere in het water terecht via plastic PET flessen, kleding van polyester, of cosmeticaproducten, zoals zeep, scrubs en tandpasta. Deze deeltjes zijn te klein voor de huidige waterfilters en komen in grote aantallen via de lucht en ons  riool in het water.

De Ierse tiener

De Ierse Fionn Ferreira uit Cork kwam op het idee om juist de kleinste plasticdeeltje te verwijderen, nog voor ze in de oceanen terecht komen. Hij ontving daarvoor de Google Science Fair award ter waarde van 45.000 euro.
Zijn systeem maakt gebruik van olie en een poeder met magnetische eigenschappen. Hiermee is hij in staat om 87 procent van de microplastics uit het water te filteren. Met het bedrag dat hij won, zal hij zijn idee verder gaan ontwikkelen.

 

Over de schrijver