Zet je woondromen in de steigers!

Droom jij er van om een duurzaam woonproject te starten? Zet 21 oktober dan vooral in je agenda. De initiatiefnemers van Strowijk Iewan organiseren dan namelijk samen met de oprichters van Bureau Viertel een workshopdag voor startende wooninitiatieven: Zet je dromen in de steigers! Tijdens deze dag geven ze je handvatten, nuttige tips, bruikbare contacten en informatie over hoe jij je het woonproject van je dromen vorm kunt geven.
We spraken mede-organisatoren Mare Nynke Zijlstra en Hanneke Beld over deze gave workshop.

Strowijk Iewan

In het Nijmeegse Lent ligt Strowijk Iewan. Hier wonen 44 volwassenen en 7 kinderen in sociale huurwoningen van stro, leem en hout. Het complex is op 1 mei 2015 officieel in gebruik genomen.
De woongemeenschap deelt samen een aantal ruimtes en voorzieningen. Verder is er o.a. een gemeenschappelijke tuin op basis van permacultuur, zijn er zonnepanelen voor energie en een rietfilter voor de zuivering van afvalwater. Tot slot is er De Kleine Wiel, een multifunctioneel gebouw waar verschillende activiteiten georganiseerd worden, waaronder de workshopdag van 21 oktober.
Strowijk Iewan

Bureau Viertel

De dag wordt georganiseerd door Bureau Viertel, het adviesbureau van Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra:
“We komen veel mensen tegen die dromen van een wijk als Strowijk Iewan. Er kwamen zo enorm veel vragen van bewonersinitiatieven, woningcorporaties en gemeentes dat we die niet meer voldoende aandacht konden geven tijdens onze maandelijkse rondleidingen. Dat heeft geleid tot Bureau Viertel. Daarmee kunnen we door workshops, adviezen en bijeenkomsten ingaan op vragen.”
“Hoe begin je bijvoorbeeld aan een woonproject en waar loop je tegenaan als je een woonproject wilt starten? Waar moet je rekening mee houden? Welke fases moet je doorlopen en hoe stel je een groep samen? Hoe beslis je als groep en hoe hou je de vaart erin? Hoe vind je samenwerking met derden zoals gemeente, woningcorporatie en architect? Initiatiefgroepen die al even bezig zijn worstelen eveneens met dit soort vragen.”
“Ons doel is om mensen die dromen van gemeenschappelijk en ecologisch wonen te inspireren. Daarom organiseren we een workshopdag waar we praktische tips geven waar de deelnemers meteen mee aan de slag gaan. Verder komt er een matchmaking-sessie om losse dromers en prille groepen die uitbreiding kunnen gebruiken aan elkaar te koppelen.”

Deelnemers

Volgens Mare Nynke en Hanneke is de workshopdag interessant voor iedereen met duurzame en ecologische woondromen:
“We willen laten zien welke mogelijkheden er zijn om samen je woonomgeving in te richten en hoe je dat zo ecologisch mogelijk kunt doen. Dat is ook boeiend voor toekomstige tiny house bewoners die samen in een dorpje willen wonen.”
“De workshop richt zich op de verschillende stappen die je moet ondernemen om een gemeenschappelijk en sociaal project van de grond te krijgen. Zo vertellen we o.a. hoe je met een groep aan het werk gaat en hoe je contacten kunt leggen met gemeentes en andere partijen zodat je van zo’n gemeenschappelijke droom werkelijkheid kunt maken. Daarmee hopen we iedereen die wel eens nadenkt over andere vormen van wonen in beweging te brengen!”
Strowijk Iewan

Het programma

Tijdens de workshopdag gaan de dames een hoop doen:
“We zullen belichten wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaamheid en wat daar precies zo duurzaam aan is. Er is natuurlijk voldoende ruimte voor vragen en uitwisseling. De bijeenkomst wordt georganiseerd in De Kleine Wiel, de ontmoetingsruimte van Strowijk Iewan. Dit gebouw is volledig ecologisch gebouwd en geeft een goede indruk van hoe een ecogebouw eruit kan zien en voelt.”
“We vervullen ook een brugfunctie tussen bewoners en woningcorporaties en gemeentes die positief zijn over initiatieven zoals Iewan. We geven informatie, tips, voorbeelden en beantwoorden vragen. We koppelen losse dromers aan elkaar en helpen prille initiatieven om uit te breiden. Als je groep al groot genoeg is hebben we een alternatief verassingsonderdeel. Verder gaan we gaan we aan de slag met praktische opdrachten, het maken van planningen en het toetsen van planningen.”

Het kan wél!

Deze workshopdag klinkt ons veelbelovend in de oren. Volgens Mare Nynke en Hanneke is het nog maar het begin:
“We hopen dat er in 2022 minimaal duizend mensen bijgekomen zijn die prettig wonen in een ecologisch, gemeenschappelijk woonproject in zelfbeheer. Met deze startbijeenkomst geven we mensen handvaten om daar ook daadwerkelijk aan te beginnen, onder het motto: Moeilijk? Nee hoor, het kan wél!”

Praktische informatie

Praktische informatie startbijeenkomst Zet je dromen in de steigers!
Datum: 21 oktober
Tijd: 11.00 – 17.00
Kosten: normale prijs: 30,-; minima: 20,- (inclusief: koffie, thee, iets lekkers en soep)
Locatie: De Kleine Wiel in Lent
Inschrijven: Je kunt je hier inschrijven tot uiterlijk 21 oktober. Wees er snel bij want er kunnen maximaal 50 mensen mee doen, en vol is vol.

Verder lezen?

Anderhalf jaar geleden interviewden we Mare Nynke en Hanneke over hun bijzondere woonwijk Strowijk Iewan. Klik op de foto hier onder om naar het artikel te gaan.
Strowijk Iewan

Over de schrijver

1 gedachte over “Zet je woondromen in de steigers!”

  1. Pingback: Zet je dromen in de steigers en bouw je eigen woongemeenschap

Reacties zijn gesloten.