6 ijsmakers met een goed verhaal

Heb jij zin in een uniek ijsje met een goed verhaal? Wie weet heb je dan iets aan dit lijstje. Natuurlijk zijn er ook een heleboel andere ijsmakers die lekkere ijsjes verkopen, maar we wilden graag een overzicht maken waar je niet een eind voor hoeft te reizen. Daarom kan je de meeste ijsjes hier onder gewoon in de supermarkt vinden of online bestellen. Wat is jouw favoriet?

Professor Grunschnabel

Pepijn Ornstein reisde met zijn ouders de hele wereld over en tijdens deze reizen werden hem veel toetjes beloofd. Tot zijn grote frustratie kreeg hij veel van die toetjes helemaal niet en daarom besloot hij dat hij ooit zelf toetjes zou gaan maken. Toen hij 11 jaar was, at hij in Brazilië zo’n lekker mango-ijsje dat hij het nooit meer is vergeten. In de jaren daarna zwierf hij over de wereld. In 2003 besloot hij om er eens goed voor te gaan zitten en zijn eigen ijs te maken, onder de naam Professor Grunschnabel.
Alle ijsjes van dit merk zijn natuurlijk en plantaardig, vrij van kleurstoffen, conserveringsmiddelen en synthetische geur- en smaakstoffen. Je kunt ze vinden in de meest exotische smaken. Banana Bahiana is bijvoorbeeld ijs met rijpe verse banaan met Bourbonvanille, limoen en een hint kaneel. Madagascarmatcha is ijs met Japanse gemalen groene poederthee met een hint limoensap en vanille. Oe la la!

Ben & Jerry’s

De meeste mensen weten wel dat Ben & Jerry’s fairtrade ijs verkoopt in de lekkerste smaken. Zoals bijvoorbeeld bananenroomijs met walnoten en chocobanaantjes of aardbeiencheesecake ijs gevuld met stukjes aardbei en koekstukjes.
Wat minder mensen weten, is dat deze ijsmakers ook strijden voor een betere wereld. Zo deelden ze vorig jaar nog gratis ijsjes uit om aandacht te vragen voor klimaatverandering en hebben ze dit jaar een mooie actie op het gebied van mensenrechten. Zo verkopen ze in Australië niet meer twee dezelfde bolletjes ijs tot het land het homohuwelijk legaliseert. Met deze actie roepen ze iedereen op om de politiek te laten weten dat ze de Australische gelijkheid van het huwelijk willen in het land.
Duurzaam Ijs

Sprice

Ouders willen graag dat hun kroost gezond eet, maar vinden het ook leuk om zo nu en dan te trakteren op iets lekkers. In de zomer kom je dan toch vaak uit bij ijsjes en die zijn meestal niet erg gezond. De Coop speelt daar verdacht slim op in met een splinternieuw biologisch ijsje: Sprice.
Dit ijsje is gemaakt van groente en fruit en komt in twee verschillende smaken: Komkommer-limoen en Wortel-sinaasappel. De ijsjes zijn 100% natuurlijk, bevatten veel vitamine C en zijn ook nog eens heel erg lekker.

Frozen Dutch

Frozen Dutch verkoopt biologisch ijs dat wordt gemaakt van vers Hollands fruit, groente, zuivel en kruiden. Er worden geen kleur- of smaakstoffen gebruikt en ze gebruiken alleen pure grondstoffen. Bijna alle ingrediënten, ook de suikers, zuivel en kruiden zijn van biologische oorsprong. Elk ijsje bevat minimaal 50% fruit of groente en wisselt met de seizoenen. Om alles fris te houden, bedenken een aantal chefkoks nieuwe recepturen voor deze ijsjes.
Op dit moment verkopen ze o.a. de smaken Vanille Framboos Kletskop Roomijs en Blauwe Bes Yoghurt Roomijs. Daarnaast hebben ze ijslolly’s met Karamel Zeezout en Kokos Honing en nog veel meer lekkers. Deze ijsjes liggen helaas niet in elke winkel maar kan je wel online bestellen via Albert Heijn of (in grootverpakking via) IJsExpress. De verpakkingen zijn van papier en composteerbaar.

Hortus IJs

De botanische tuinen van Nederland maakten samen met Frozen Dutch een speciaal hortusijs. Dit ijs is gemaakt met plantaardige ingrediënten en kan je komen proeven bij verschillende botanische tuinen en op verkooppunten buiten de tuinen. Door van deze ijsjes te snoepen, ondersteun je ook gelijk de botanische tuinen van Nederland!
Hortusijs is verkrijgbaar in twee smaken. Zoethout Roomijs is gemaakt van gepasteuriseerde rauwe boerenzuivel. Daarin hebben ze de smaak laten trekken van de wortels van Glycyrrhiza glabra (zoethout) en de bladeren van de Agastache foeniculum (dropplant). Kokos Rabarberijs is gemaakt van biologische kokosmelk en Rheum rhabarbarum (rabarber). De rabarber is gezoet met honing en het hele ijsje is lactosevrij.
Ijs Lijst 2

Hartstochtelijk ijs

Boerderij Hartstocht is een biologische stadsboerderij vlakbij Amsterdam. Hier lopen vooral koeien rond van het oud-Hollandse Groninger Blaarkopras en die geven heerlijk goede melk. Deze biologische melk gebruiken ze om Hartstochtelijk IJs mee te maken in hun ijsmakerij. Daarnaast is er een kleine tuinderij, een boerderijwinkel, een biomeiler en meer moois. Zo kan je er langs gaan voor een rondleiding en kijken hoe ze proberen zo duurzaam mogelijk te boeren.

Verder lezen

Wil jij verder lezen over duurzaam ijs? Klik dan op de foto om te lezen hoe je (zonder ijsmachine) verse ijsjes maakt van aardbeien!
Ijs Maken

Over de schrijver