IJsland adviseert om bomen te knuffelen in tijden van sociale isolatie

Deze week haalde IJsland de wereldpers met het advies om bomen te knuffelen als remedie tegen sociale isolatie. “Waarom kom je niet naar het bos om de bomen te knuffelen en zo wat extra energie te ontvangen?” vraagt boswachter Bergrun Arna Thorsteinsdottir in de IJslandse pers. Samen met haar collega’s werkt ze hard aan om de wegen en paden sneeuwvrij te krijgen, zodat mensen makkelijk bij de bomen kunnen komen.

In de anderhalve meter maatschappij van covid19 ligt sociale isolatie op de loer. Daarom is het advies in IJsland om de dag goed te beginnen door de natuur in te trekken en bomen te knuffelen. Er komt wel een waarschuwing bij dit advies: ga niet op de eerste de beste boom af, want die is misschien al meerdere malen geknuffeld. Loop dus een stukje door en kies een boom uit, die iets verder van het pad verwijderd staat.

Praten met bomen

Prinses Irene had het in de jaren ’90 al over de connectie met de natuur en werd daarmee gekscherend ‘de prinses die met bomen praat’ genoemd. Maar inmiddels is dit cynisme door de tijd  ingehaald en laat wetenschappelijk onderzoek zien, dat mensen die vlakbij een bos wonen gelukkiger zijn. Verbinding met de natuur (dieren en planten) verlaagt onze stress en verhoogt ons geluk. Prinses Irene was haar tijd dus ver vooruit.

Natuur als medicijn

In tijden van social distancing is het verstandig om toch naar buiten te blijven gaan (op gepaste afstand) en het groen op te zoeken. Het vermindert niet alleen stress, maar werkt ook goed tegen allerlei andere gezondheidsklachten, zoals depressie. En dat laatste ligt in tijden van isolatie altijd op de loer. Het is niet voor niks dat artsen in Schotland de natuur voorschrijven als medicijn.

Bomen Knuffelen

Bomen knuffelen

“Als je een boom knuffelt, voel je hoe de ontspanning begint in je voeten en via je benen omhoog kruipt naar je brein,” zegt Þór Þorfinnsson, manager van Hallormsstaður National Forest. Dit bos is het grootste nationale natuurpark van IJsland. Het kreeg al in 1905 de beschermde status en je vindt er dan ook meer dan 85 verschillende soorten bomen.

“Het is slim om je ogen dicht te doen als je een boom knuffelt,” zegt Thor Thorfinnsson, de algemeen manager van de bossen in Oost IJsland. “Ik leg mijn wang tegen de bast en voel hoe de warmte en energie van de boom in mij stromen. Je krijgt er zo’n goed en ontspannen gevoel van, dat je klaar bent voor een nieuwe dag met nieuwe uitdagingen.”

Wat denk jij: helpt het knuffelen van een boom echt in deze tijden van sociale isolatie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

9 reacties op “IJsland adviseert om bomen te knuffelen in tijden van sociale isolatie”

 1. Boombeschrijving – gedicht van Hans Andreus

  Bomen zijn werkelijk.

  Hun bladeren praten werkelijk

  met woorden veelzeggend en letterloos.

  Hun toppen zingen.

  Hun stammen zwijgen

  hoorbaar.

  Hun wortels houden

  van de aarde.

  Bij een boom

  staande moet ik wel

  ademen als een boom.

  Naar een boom

  ziende zie ik

  hemel en aarde in elkanders

  armen.

  Want een boom,

  een boom is een bruiloft.

 2. Anneke Schouten-Buijs

  bomen stellen zich dienstbaar op naar mensen, vertelde een vriend, en mijn man heeft eens troost gekregn van een grote beuk. Ja, het werkt dus!

 3. Mooi bericht. Ikzelf voel me erg thuis bij Paddenstoelen, Fungi. En Slakken. Daar heb ik een band mee. Velen snappen dat niet, maar ik zou deze band voor geen goud willen missen.

 4. Jazeker, als kind had ik een stresserende omgeving , mijn kindertijd was verre van zorgeloos. Ik kon bij niemand terecht met mijn angst en verdriet. Maar er was een dijk met oude olmen, en tussen hun wortels zittend voelde ik me getroost, gesteund, geliefd. De bomen waren mijn beste vrienden. Toen ik jaren later op een dag weer naar mijn ouderlijk huis reed, werden de olmen. ( Iepen) omgezaagd. Ze hadden iepziekte gekregen door onoordeelkundig snoeien door gemeentewerken. Ik moest heel erg huilen, toen ik mijn vrienden zag vallen. Het was hartbrekend pijnlijk.

 5. Jazeker, als kind had ik een stresserende omgeving , mijn kindertijd was verre van zorgeloos. Ik kon bij niemand terecht met mijn angst en verdriet. Maar er was een dijk met oude olmen, en tussen hun wortels zittend voelde ik me getroost, gesteund, geliefd. De bomen waren mijn beste vrienden. Toen ik jaren later op een dag weer naar mijn ouderlijk huis reed, werden de olmen. ( Iepen) omgezaagd. Ze hadden iepziekte gekregen door onoordeelkundig snoeien door gemeentewerken. Ik moest heel erg huilen, toen ik mijn vrienden zag vallen. Het was hartbrekend pijnlijk.

  1. Het huilen na het kappen van bomen ken ik ook, ik kon niet stoppen. In mijn directe omgeving zorgden de bladeren voor geruis en daar werd ik rustig van. Veel fijner dan de geluiden van treinen en van auto’s. Het is erg jammer dat mensen zich niet realiseren wat bomen voor onze gezondheid betekenen. Het voorziet ons van zuurstof en geven ons energie. In Nederland leven onze vogels erin! Het is ook heel erg jammer dat bomen vaak worden gekapt door nieuwe bewoners van huizen…..

 6. Ja ik heb dit zelf ook verschillende keren gedaan, ook om mezelf pontje laden… erg fijn… zo’n stevige boom te voelen.. heel steunend..

 7. Ik ben het er helemaal mee eens. Als ik in een park of bos loop, maak ik altijd contact met bomen. Je voelt direct de energie door je heen stromen. Mijn advies is: probeer het gewoon, ook als je denkt dat het nergens op slaat. Laat je verrassen!

Reacties zijn uitgeschakeld.