Ikea wil duurzaamste producent zijn, maar wordt aangevallen

3342862270 471D48A08F Z
Flickr.com (Japharl)

Een paar maanden geleden kondigde Ikea aan ‘s werelds duurzaamste producent te willen zijn. Daar hoort onder andere de ambitie bij om in 2020 evenveel bos te planten als ze gebruiken. En daarbij in ieder geval voor de helft gebruik makende van hout met het FSC keurmerk. Maar vorige week raakte Ikea alweer verwikkeld in aanvallen van natuurorganisaties. Bepaalde activiteiten van Ikea in noord-west Rusland vallen niet in goede aarde.
De Zweedse NGO ‘Protect the Forest’ samen met Greenpeace Rusland en organisaties uit het noord-west Russische gebied, beweren dat Ikea ongemerkt duizenden hectaren van een oud bos aan het kappen is. Ikea daarentegen pleit dat ze een verantwoordelijk bos management naleeft in Karelia, het noord-west Russische gebied.
Het is het ene woord tegen het andere. Zelfs het FSC keurmerk biedt geen uitsluitsel. De organisaties beweren dat Ikea zich achter dit keurmerk verschuilt en dat het geen enkele waarde heeft. Ikea verweert zich met de opmerking dat het FSC keurmerk makkelijk te bekritiseren is van buitenaf, maar dat zij wel geloven in de FSC criteria. Dit keurmerk schept volgens Ikea de beste kansen voor het ontwikkelen van een wereldwijd duurzaam bos management systeem.
Bron: The Guardian
Lees ook
Regeerakkoord slaat nog geen brug tussen onderwijs en groene economie
Belasting op frisdrank en vette snacks maakt ons gezonder
 3 slimme ruilmiddelen voorbij de euro 

Over de schrijver