iKringloop: handige app voor de ruileconomie

Thomas Adelaar, Initiatiefnemer Ikringloop
Thomas Adelaar, Initiatiefnemer Ikringloop

Vandaag start de Afval Battle van Voor de Wereld van Morgen. Twee projecten, Rotterzwam en iKringloop proberen zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Elke stem is €5 waard die de ASN Bank betaalt. Daarnaast krijgt degene met de meeste stemmen een speciaal crowdsourcingsevent.
hetkanWel interviewde beide strijders. Hieronder vind je het interview met iKringloop. Klik hier voor het interview met Rotterzwam. Wie spreekt jouw het meeste aan? Stem hier op je favoriet.
Met de gratis iKringloop app wissel je spullen in een handomdraai om met buurtgenoten, kringloopwinkels en inzamelaars. Je kunt je spullen aanmelden, delen met geïnteresseerden en thuis laten ophalen. Zo kom je snel van je spullen af, blijft de straat schoon en maak je anderen gelukkig met wat je zelf niet meer nodig hebt. Voor iKringloop heeft gebruikersvriendelijkheid topprioriteit. Zo wordt er een notificatiesysteem ontwikkeld waarbij je op de hoogte wordt gebracht van spullen die bij jou in de buurt aangeboden worden.
We stelden Thomas Adelaar, initiatiefnemer van iKringloop, een aantal vragen:
Waarom zou iemand voor jouw project moeten kiezen?
Thomas Adelaar: “Met de gratis app geef je spullen een tweede leven! Zo wisselen buurtgenoten spullen in een handomdraai met elkaar uit. Mensen die spullen over hebben kunnen ze gratis aanbieden. Dit voorkomt dat het bij het grofvuil belandt. Met de app vind je gemakkelijk inzamelpunten in de buurt. Met iKringloop kunnen we samen hergebruik sneller maken, waardoor minder wordt weggegooid. Dit resulteert lagere inzamel- en verwerkingskosten en minder CO2.
Resultaten tot dusver: lokale promotie, duizenden downloads van de app, honderden dagelijkse gebruikers, honderden uitgewisselde spullen tussen buurtgenoten, lager tonnage aangeboden grofvuil en een vermeden productie van spullen. Ook spullen, waar kringloopwinkels normaal geen interesse in hebben, worden uitgewisseld met de iKringloop app.”
Hoe helpt meedoen aan de battle jouw project?
“Het is een eer om me te doen omdat het iKringloop onder de aandacht brengt en hoe makkelijk en snel hergebruik kan zijn. De Battle is leuk maar ik spreek liever van een triple win voor burgers, gemeenten, ondernemers en het milieu. We willen graag duurzaamheid promoten en innovatieve business modellen zoals iKringloop. Met de app laten we zien dat de tijd van doen is aangebroken. Je kunt nu zelf het verschil maken met die download!”
Waar komt jouw persoonlijke betrokkenheid vandaan?
“Ik groeide op met de drang de landschappen in mijn omgeving te verkennen, klom in bomen om de horizon te zien, schaatste naar onbekende velden. Kaarten vertelden mij van verre gebieden, met andere mensen en gewoontes. Deze nieuwsgierigheid heb ik nog steeds. Daar hoort optimisme bij. We kunnen alles veranderen, als we maar willen. Een overgang van een verspillende naar een duurzame samenleving is van levensbelang.”
“Mijn vader restaureerde in zijn antiekwinkel meubels. Ik ben afgestudeerd op hoe je via internet je winkel beter kunt presenteren. Fietsend door Amsterdam zag ik altijd veel bruikbare spullen aangeboden als grofvuil. Een grote kast van Ikea blijft staan en er wil in Nederland nog wel eens een buitje over vallen. Pindakaaspotten worden in de glasbak gegooid, je zou er ook drinkglazen van kunnen maken. Samen met zakenpartner Tom van Arman bedacht ik dat een app de ideale manier was om zulke spullen bredere aandacht te geven.”
Wat gaan jullie doen met het geld dat je wint in de battle?
“We investeren het in de app om nieuwe functies in te bouwen. Gebruikers moeten zo gemakkelijk mogelijk de gratis spullen kunnen bekijken. Met een menuoptie ‘inzamelpunten’ kan in de toekomst iedereen in een oogopslag zien waar hij spullen heen kan brengen. We willen ook meer laten zien waar de spullen uiteindelijk belanden.”
Lees ook
Lees hier het interview met tegenkandidaat Mark Slegers van RotterZwam
iKringloop: handige app voor ruilen en recyclen van spullen
Het is groen en het groeit; circulaire economie
 
.
 

Over de schrijver