Impact maken. Bron: WikiMedia

Impact maken, hoe doe je dat?

Echt impact maken, hoe doe je dat? Wat heb je daarvoor nodig? Het grootste deel van haar leven is duurzaamheidsdokter Dee Timmermans van Greenpossible al op zoek naar antwoorden op deze vragen. In deze blog deelt ze enkele ontdekkingen.

1. Focus

Ik heb meermalen ondervonden dat je impact kunt creëren door iets ‘gewoon’ te gaan doen. Een voorbeeld daarvan is het scholenproject Energy Challenges Utrecht. Hoe vaak ik te horen heb gekregen dat er bij scholen geen geld en tijd is voor zoiets als dit energiebesparingsproject weet ik niet meer. Ik ben er mee begonnen, met mijn doel helder voor ogen. Als je op je doel gefocust bent, zie je altijd kansen om te benutten.

2. Deel je ideeën

In 2015 had ik het plan om me te richten op energiebesparing op Utrechtse scholen. Ik deelde dat in mijn netwerk en kreeg meerdere tips en uitnodigingen voor een gesprek. Als snel zat ik aan tafel bij Stichting Technotrend. Na enkele gesprekken met Stichting Energy Challenges konden we aan de slag om Energy Challenges in Utrecht vorm te geven.

3. Maak je geen zorgen

Vijf scholen deden mee met de strijd voor de beste energiebesparingscampagne. Daar was wel wat voor nodig. Het eindplaatje en de strategie waren eerst nog niet helder. We vroegen ons af: ‘Hoe komen we aan deelnemers, geld en een team?’
Terwijl ik alles wilde overzien en in de hand wilde houden. Ik maakte me zorgen, wat weer stress opleverde waardoor ik niet productief kon zijn. Dit alles heeft me uiteindelijk een belangrijk inzicht opgeleverd. Het kwartje is gevallen: het heeft geen enkele zin om je zorgen te maken! Zodra ik dat niet doe, ontstaat er ruimte waarin energie, vreugde en creativiteit vrijkomt.

4. Teamwork

Ik ben ook gaan vertrouwen op teamwork. Kwestie van je gelijk opgeven. Als het nu anders gaat dan ik voor ogen had, is het ook goed of vaak zelfs beter. Wat geeft samenwerking veel plezier, als je vertrouwt op de ander en het niet allemaal zelf hoeft te kunnen!

5. Deel je succes

Iets wat ik nog wel eens ‘vergeet’ is ten slotte het vieren en het delen van successen. Belangrijk want je wilt toch ook dat het succes zich verspreidt? De Finale Energy Challenges Utrecht vond deze zomer plaats… En ik ben supertrots. Trots op alle leerlingen en wat ze neergezet hebben! Trots op de docenten, op het team en op mezelf. Bekijk de video’s voor een impact impressie!

Video: Finale Energy Challenges Utrecht

Video: Docent vertelt over de Impact van Energy Challenges

Dee Timmermans
Dee Timmermans

Dee Timmermans is Duurzaamheidsdokter bij Greenpossible en zij gelooft dat er ook virussen zijn om te verspreiden in plaats van te bestrijden. Zij verspreidt samen met partners het duurzaamheidsvirus over Nederland. Meedoen? Ga naar: www.duurzaamheidsdokter.nl.

Over de schrijver

5 gedachten over “Impact maken, hoe doe je dat?”

  1. Ja, zo werkt dat dus gewoon hè. Mooi resultaat behaald. Ik ben zelf een grote fan van nummer 3: maakt je geen zorgen, dan ontstaat er inderdaad ruimte voor meer dan je voor mogelijk had gehouden!

  2. Pingback: Impact maken, hoe dan?

Reacties zijn gesloten.