“Importheffing zal prijzen zonnepanelen verdubbelen”

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

De gevreesde importheffing voor zonnepanelen kost mogelijk 224.000 banen. Dit zegt een coalitie van milieu-organisaties van ondermeer het Wereld Natuur Fonds en Natuur & Milieu. Vandaag bespreekt de Europese Commissie een importheffing van 37% tot zelfs 68% op panelen uit China. Deze zal waarschijnlijk de aanschafprijs van zonnepanelen voor consumenten verdubbelen.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Zie zelf hoe hard de zonnerevolutie in Duitsland gaat
Nu het nog kan: hier moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen
Er werken op dit moment zo’n 300.000 mensen in de zonnepanelen handel in de EU. Installatiebedrijven, onderzoeksafdelingen en bedrijven die de bronmaterialen voor panelen leveren worden door de maatregel in hun voortbestaan bedreigd.
“Het is absurd om schone zonnepanelen onder vuur te nemen terwijl we alle zeilen moeten bijzetten om de CO2-uitstoot te verminderen,’ zegt Ron Wit, hoofd energie bij Natuur & Milieu. “Net nu in heel Europa de bevolking massaal begint te kiezen voor zonnepanelen draaien we deze fantastische beweging naar schone energie alweer de nek om.”
De milieu-organisaties pleiten voor een “vriendelijkere manier” om het handelsdispuut te beslechten. Naar verwachting zal de Commissie 6 juni een besluit nemen.
Bron: Natuur & Milieu

Over de schrijver

9 gedachten over ““Importheffing zal prijzen zonnepanelen verdubbelen””

 1. De zonnepanelen bepalen voor 50-60% de prijs van een totaal zonnepanelen systeem. Een importheffing van 11,8% betekent een prijsverhoging van ong 7% voor het systeem. Omgerekend is dat een terufverdientijd die een half jaar langer duurt.
  Vorig jaar waren de prijzen van zonnepanelen nog een stuk hoger. Zelfs met de importheffing erbij zitten we nog ver onder dat niveau. Voor consumenten zijn zonnepanelen nog steeds een hele slimme aankoop. De bankrentes op spaargelden blijven laag en dalen zelfs nog. Je (vakantie) geld op je dak leggen is inderdaad een beter idee: http://www.hoe-koop-ik.nl/zonnepanelen/nieuws/art

  1. Ook de EU heeft hier gaan bal mee te maken. Ieder maakt zelf uit of ie de oplichting volgt. Mijn zonneboiler was al een succes voordat er ook maar een EU bestond. Ook toen was er al domheid rond dit thema.

 2. De grootste Chinese fabrikant suntech is failliet. Weg garantie. LDK solar boekte in 2012 950 miljoen verlies bij een omzet van 850 miljoen en een totale schuld van 5,1 miljard. En ze blijven hier de panelen dumpen. Koop gewoon goede Duitse of Japanse kwaliteit voor 10 % meerprijs van BoschKyocera of Sharp. Lekker hypocriet van de linkse rakkers. Eerst protesteren voor de tibetanen in China maar wel lekker goedkoop paneeltjes inkopen van de grootste mensenrechtenschenners en milieuverontreinigers ter wereld Ver. Eigen huis , natuur en milieu, stichting Urgenda. Schaamt U !!!!!!!!!!!

  1. Lekker elkaar uitmaken voor links of recht. kijk dat verdeelt de wereld en maakt dat we niet samen tot opossingen komen.
   De rechtse rakkers houden van een goeie zwendel want Duitse panelen bestaan niet. Alle materialen komen uit China, ze worden hooguit hier in elkaar gezet en van een stikker voorzien.

 3. Geachte Redactie,
  De kop van jullie artikel is suggestief en schrikt potentiële kopers van zonnepanelen af en dat doet geen goed aan een ontwikkeling richting duurzaam.
  Ten eerste verdubbelen de prijzen van zonnepanelen niet want de heffingen zijn gemiddeld 46 procent en voor een aantal fabrikanten nog lager. Ten tweede zijn de zonnepanelen maar een deel van een zonnestroomsysteem en m.n. financieel.
  Een zonnestrromsysteem bestaat uit zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmateriaal en de montage-en installatiekosten. De zonnepanelen maken 20 tot 30% van de totale kosten uit. Per saldo zal een zonnestroomsysteem met pakweg 15 tot 20% duurder worden. Dus graag wat meer nadenken over de titel.
  groet,
  Adri van den Berg
  voorzitter
  Stichting Sun4ever
  stichting zonder winstoogmerk

  1. Het rendement was al niet om over naar huis te schrijven. Toch bleef HKW de troep pluggen en deze prijsverdubbeling is dan ook meer dan terecht.
   De dom gehouden Hollander denkt alleen in stroom. En dat terwijl er geen enkele vrachtwaggel elektrisch rijdt. De trein, die rijdt elektrisch. Maar hele provincies zijn afgesloten van goederenvervoer per spoor.
   DIT is duurzame stroom, i.c.m. warmte, of blijft men het gas opmaken?
   http://klimaatkombi.nl/Afval/Veld&Beek.html
   http://klimaatkombi.nl/Energie/Energieneutraal-mi

 4. Gezien dat China een steeds belangrijkere handelspartner wordt, vooral in tijden van crisis, zal dit wel niet doorgaan.
  Enkel tenzij de energielobby dit tegenwerkt, want die hebben er geen baat bij als mensen zelf hun energie gaan opwekken.

Reacties zijn gesloten.