In 2014 vliegen vliegtuigen op gras

Foto: Flickr by Abdallahh

In 2014 wordt het mogelijk om op gras te vliegen. British Airways en de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas willen vliegtuigen laten vliegen op biobrandstoffen geproduceerd uit afval. De brandstoffen worden gemaakt van gras en snoeiafval, voedselresten en afval uit de landbouw en industrie.

Biobrandstoffen worden nu vaak geproduceerd van landbouwgewassen en concurreren daardoor met de voedselproductie. Door afval te gebruiken, verbruik je geen kostbare landbouwgrond. Bijkomend voordeel is dat er minder afval op de vuilstort eindigt, waardoor er minder methaan (eveneens een broeikasgas) vrijkomt.

Groenafval omgezet in biobrandstof

British Airways is in februari vorig jaar een overeenkomst aangegaan met Solena, een Amerikaanse brandstofproducent. In Londen bouwt Solena de eerste fabriek waar groene vliegtuigbrandstoffen geproduceerd worden van afval. Als deze in 2014 operationeel is, zal er 500.000 ton afval per jaar omgezet kunnen worden in 60 miljoen liter brandstof. Volgens British Airways is dit twee keer meer dan ze op BA vluchten vanuit Londen nodig hebben.

Deze maand gaat de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas een deal aan met Solena voor het bouwen van ‘s werelds tweede commerciële centrale voor biovliegtuigbrandstof. Solena is ook in onderhandeling met easyJet, Ryanair en Aer Lingus over de bouw van een centrale in Dublin.

Biobrandstof al gebruikt voor Duitse tanks in WO2

Volgens Solena kunnen vliegtuigen op deze brandstof vliegen zonder kerosine te hoeven bijmengen. De techniek voor de productie van dit type (bio)brandstoffen werd in de Tweede Wereldoorlog ook al toegepast voor Duitse vliegtuigen en tanks. Duitsland was destijds afgesneden van toegang tot olie.

Luchtvaartmaatschappijen proberen nu hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. In januari 2012 gaat er in de EU een nieuwe regeling voor CO2 uitstoot van start. Luchtvaartmaatschappijen die de EU in of uit vliegen zullen moeten betalen voor hun CO2 uitstoot.

Bron: The Guardian, Technisch Weekblad, Solena

Lees ook:
Wetenschapper maakt regenboogmachine

Elfstedentocht dichterbij door opwarming aarde

Tip: 5 groene apps

Over de schrijver