In 2035 betalen we de Echte Prijs voor onze boodschappen

Beeld presentatie ‘Echte Prijs’

In de winkel betalen we niet de ‘echte prijs’ voor onze producten. Wat we betalen, is meestal te goedkoop, maar iemand draait uiteindelijk wel op voor onze koopjes. Wie dat zijn? De allerarmsten in de wereld en onze kleinkinderen.
Dat zegt Michiel Scholte, één van de initiators achter het project ‘De Echte Prijs’. Michiel Scholte: “Als we een pak rijst kopen, dan betalen we niet voor de sociale schade die ontstaat als een Vietnamese veldarbeider werkt onder onmenselijke omstandigheden. Als we een reep chocola kopen, dan betalen we niet voor de milieuschade die ontstaat doordat er een vervuilende vloot vanuit Ghana komt. Maar die rekening moet wel betaald worden. In de huidige economie draaien onze kleinkinderen en de allerarmsten op voor het verschil tussen de prijs en de Echte Prijs.”
Zo dragen we met elke aankoop bij aan de vernietiging van de aarde en de mensen die er op wonen. Een duurzame economie is daarom een economie waarin er geen verschil is tussen de winkelprijs en de Echte Prijs. Maar hoe weten we de Echte Prijs? Hoe vergelijk je de milieuschade van een stukje soja met een stukje echt vlees?
“Nu wordt het leuk”, zegt Michiel Scholte in het onderstaande filmpje. “Wetenschappers hebben een manier gevonden om de schade in kaart te brengen en uit te drukken in geld. Wij gaan die methode toepassen om een echte prijsstandaard te maken. ”
Zo wil Michiel Scholte samen met consumenten, producenten en belanghebbenden, naar een groene en vitale economie in 2035 waarin wij kunnen kiezen voor soja, chocola of vlees met de Echte Prijs.
Daarvoor heeft Michiel Scholte een ambitieuze agenda in 3 fasen opgesteld: in fase 1 (2012-2015) wordt de organisatie opgezet en worden met strategische partners de Echte Prijs Standaard (EPS) ontwikkeld aan de hand van pilots in de voedsel-, textiel- en chemiesectoren. In fase 2 (2015-2020) volgt de EPS voor alle private en publieke sectoren. In 2020 is de echte prijs van alle producten bekend. In fase 3 (2020-2030) wordt een benchmark-consumentenlabel ingevoerd voor producten die goed op weg zijn om in 2030 geheel duurzaam te zijn. Ook wordt een EPS-certificatieprogramma ingevoerd voor accountants en consultants die de EPS voor bedrijven uitrekenen en controleren.
In zijn strijd voor een Echte Prijs krijgt Michiel Scholte krachtige steun van de ASN Bank, want hun community met 45.000 leden, heeft dit project geselecteerd in de Top 10 Duurzame Talenten.
Dat betekent dat De Echte Prijs het komend jaar wordt gevolgd, begeleid en geholpen om hun droom voor de wereld waar te maken en op een hoger niveau te tillen. Iedereen die wil, mag meedenken, tips geven, alles is welkom.

Lees ook:
De Wadden hebben een groene man op de maan
De prijs van een iPad in menselijk leed
Is onze wegwerpcultuur de oorzaak van recessies?

Over de schrijver

4 reacties op “In 2035 betalen we de Echte Prijs voor onze boodschappen”

 1. Hier een leuke hersenkraker:
  Als we in 2035 de 'echte prijs' -wat dat ook moge zijn- betalen voor producten dan is dat n.a.w. aanzienlijk minder -inflatie gecorrigeerd- dan nu.
  Ra, ra: Hoe kan dat?

 2. Ja mee eens zakkenvullers zijn het.
  En groei, wat groei!!!!!
  Door dat de wereldbevolking blijft groeien zal de vraag naar van alles en nog wat ook blijven groeien.
  Moeten wij niet eens kijken naar vraag en aanbod?
  En niet zo maar produceren en perse een groei moeten hebben van 2 of 3 procent.
  Wat heeft die boer daar aan?????
  Het kunstmatig instant houden van de groei zal na 7 of 15 jaar weer tot een crisis leiden.
  En dan moeten de heren zakkenvullers het weer over de ruggen van de burgers rechttrekken.
  Zo gaat het al jaaaaaaren, en dat bezuinigen is ook al jaren aan de gang.
  Wat schiet die boer daar mee op???

 3. Michiel Scholte kan t allemaal mooi vertellen maar zo lang er nog steeds tussen 1 en 2 een lange rij zakken vullers zitten blijven de arme boeren te worden uitgebuit en zolang we maar blijven verhogen dat is trouwens mode elk jaar maar weer blijf t eind zoek en waar komt t door????? de zakke vullers

 4. AMEN, daarom ook ben ik vrijwilliger bij Oxfam Wereldwinkel en koop ik zo veel mogelijk bio voedsel.
  Deze boodschap moet zoveel mogelijk mensen bereiken, als de 'gewone' consument op zijn strepen gaat staan, MOET de politiek wel volgen. Verandering van 'onder' uit als het ware.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020