In 5 simpele stappen ben je eco in 2013

Bron: WatMooi.nl

Je kunt de wereld in 2013 heel makkelijk mooier maken met je bestek en portemonnee. De afgelopen jaren hebben bewuste consumenten er veel keurmerken, wegwijzers en keuzes bij gekregen. hetkanWel somt 5 simpele stappen op waarmee ook jij simpel bijdraagt aan een groene economie:
1. Kies voor een flexplek, de fiets of het OV (of een deelauto)
Als je met de trein naar je werk gaat, bespaar je 75% CO2-uitstoot ten opzichte van de auto. Maar moet je echt reizen naar je werk? Er zijn al veel mogelijkheden om een flexplek in de buurt te kiezen. Dat scheelt veel reistijd die je voor andere dingen kunt gebruiken. Flexplekken als Seats2meet, The Hub of ZPOT De Meern (redactielokaal hetkanWel) zijn vast ook bij jou in de buurt. Zo werk je flexibel en groen.
Moet je toch met de auto? Misschien kun je een auto delen. Of kies voor elektrisch rijden: schoon en goedkoop.
2. Bewust boodschappen doen met Boodschapp en de Keurmerkenwijzer
Neem niet alleen een boodschappenlijstje, maar ook je mobiel mee naar de supermarkt. Met Boodschapp zie je van meer dan 3600 producten hoe gezond ze zijn en of ze een keurmerk voor duurzaamheid hebben. Deze app vergelijkt producten uit de 3 grootste supermarkten van Nederland: Albert Heijn, C1000 en Jumbo. Het beoordeelt daarbij overigens alleen veelverkochte voedingsmiddelen.
In Nederland zijn meer dan 100 duurzaamheidskeurmerken. Als je niet wilt verdwalen in dat oerwoud aan wegwijzers, installeer dan de ‘Keurmerkenwijzer‘ van MilieuCentraal.
3. Winkel de wereld mooier met de Rankabrand app
Je staat in een winkel, en je wilt weten welk merk het meest duurzaam is. Dat gaat makkelijk: met de Rank a Brand app.
Heb je liever tips op papier? De eerlijke mode gids ‘Talking Dress‘ vertelt je alles over eerlijke kleding.
Online shoppen kan natuurlijk ook: bij EcoGoodies vind je een overzicht van de beste en leukste duurzame en fair trade webwinkels online, van biologische babykleren tot energiebesparende gadgets, en van recyclebare schoenen tot de nieuwste eco mode.
4. Laat je geld werken voor duurzaamheid
Duurzame spaar- en beleggingsproducten zijn er genoeg.  Je kunt  kiezen uit groen sparen, duurzame spaarrekeningen, duurzame jeugdspaarrekeningen, groencertificaten, waddendeposito’s en duurzame beleggingsfondsen en tal van andere duurzame producten. Lees hier hoe je jouw kapitaal duurzaam kunt laten groeien.
5. Bespaar energie, kies voor groene stroom of wek het zelf op
Als je wilt overstappen op een leverancier van groene stroom, hoef je alleen een online fomuliertje in te vullen. Kies daarbij wel voor groene stroomproducten die daadwerkelijk zorgen voor de plaatsing van nieuwe opwekkingscapaciteit. Participeer bijvoorbeeld in één van de vele energiecoöperaties die nu worden opgericht. Of word klant bij één van deze energieleveranciers.
Zelf groene stroom opwekken kan natuurlijk ook. Met een dak in zuidelijke richting bieden zonnepanelen een aantrekkelijk perspectief. Zo krijg je zonnepanelen op jouw dak. Geen geschikt dak voor zonnepanelen? Verdien geld met je eigen stukje windmolen.
Verder is het besparen van energie natuurlijk altijd een goed idee. Daar kun je vandaag nog mee beginnen. Op de website van MilieuCentraal vind je goed en gericht advies voor jouw situatie.
Foto: WatMooi.nl, de webshop voor mooie mode
Lees ook:
Zonnepanelen op je dak
Duurzaam sparen en beleggen
De groenste stroom leveranciers

Over de schrijver

3 reacties op “In 5 simpele stappen ben je eco in 2013”

Reacties zijn uitgeschakeld.