In 6 stappen naar minder spullen en evenveel comfort

Foto: sustainable materials

Elk jaar produceren we 10 keer ons lichaamsgewicht aan staal, plastic, aluminium, papier en cement om onze huidige materiële levensstijl te onderhouden. Deze vijf materialen kosten echter veel energie om te maken en leveren daarom een forse CO2 uitstoot. Door minder van deze materialen te gebruiken en ze slimmer te recyclen kunnen we tientallen procenten energie en CO2 uitstoot besparen, aldus een groep Britse ingenieurs van Cambridge University. In een manifest en een boek leggen ze uit hoe we in 6 relatief eenvoudige stappen in een schonere wereld met evenveel comfort kunnen leven. De belangrijkste winst is te behalen in beter design. In de bouw worden bijvoorbeeld veel stalen balken gebruikt in standaard maten. Balken maken die precies passen bij het project waarvoor ze bedoeld zijn, kan tot 30% materiaal schelen. Ook in de auto-industrie en andere sectoren is nog veel winst te behalen.

Andere manieren van recycling leveren ook energiewinst op. Veel producten worden geperst of gesneden uit grote lappen staal en aluminium. Het schroot dat overblijft wordt weer gesmolten en hergebruikt. Dit kost echter flink wat energie. Het opnieuw gebruiken van de lappen schroot voor kleinere producten of het schroot opnieuw persen levert veel energievoordeel.

Veel energiewinst valt ook te behalen als we de levensduur van producten verlengen. Consumenten kopen nu bijvoorbeeld een koelkast en gooien ‘m na tien jaar weer weg. Zonde van al het materiaal dat weer gerecycleerd en gesmolten moet worden. Producten zouden “upgradable” moeten worden. In plaats van een koelkast kopen, neem je een abonnement op een koelkast. Elk jaar zorgt een monteur dat je product voldoet aan de laatste eisen van de tijd. Ook voor andere producten, zoals elektronica, kan dit een goed idee zijn.

En natuurlijk vergeten de ingenieurs niet de meest logische stap: gewoon minder spullen gebruiken. Ze berekenen dat Britten met een kwart van het huidige aantal auto’s even comfortabel en zelfs vaak sneller op bestemming zouden arriveren.

In een manifest vatten de ingenieurs in zes stappen samen wat volgens hen de beste weg naar een schonere materiële wereld is.

1. Gebruik minder metaal door beter ontwerp

2. Verminder verlies van materialen bij productie

3. Hergebruik schroot beter

4. Hergebruik oude componenten voordat je ze recycleert

5. Verleng de levensduur van producten

6. Verminder de vraag

Waar de studie niet diep op ingaat is het gebruik van andere materialen. In de fietsindustrie bijvoorbeeld wordt vaker bamboe gebruikt. Dit natuurlijke materiaal is sterk, flexibel en vraagt weinig energie om te maken. Staal, cement en plastic kunnen vast in veel gevallen vervangen worden door minder energie-intensieve materialen. Zeker aan plastic kleven zoveel nadelen, dat het uitbannen van het product misschien een beter idee is dan slimmer recyclen.

Het boek Sustainable Materials with Both Eyes Open is gratis online te lezen. Opmerkelijk genoeg kun je ook een CD met bijpassende liedjes kopen. (Gevonden via io9)

Lees ook

Vergroen je digitale lifestyle

Stop de plastic soep

Elke Nederlander kan 50 kilo minder afval produceren

Over de schrijver

1 reactie op “In 6 stappen naar minder spullen en evenveel comfort”

  1. Wie is niet voor een "beter design" of een andere manier van recycling of een langere levensduur..?
    " met evenveel comfort" maar ook "gewoon minder spullen gebruiken" gaat dat samen? Opmerkelijk is het vooorbeeld van een koelkast, die zo'n 1 % van het staal vergt en de bouw bijna de helft van de staalproduktie vraagt. Indrukwekkend maar tegelijk nietszeggend met voorstellen waar iedereen voor is of die nauwelijks effektief zijn. Zoals de bamboe fiets, terwijl de auto op ruim 10% van de staalproduktie vergt!

    Staal en cement zorgen voor veel CO2 uitstoot, maar anders bouwen zoals minder hoogbouw lees je niet.
    De lage energieprijs voor deze grootverbruikers ontbreekt ook. Zeewindmolens kosten aanzienlijk hoeveelheden staal. Ook dit stuk wekt slechts de indruk dat zo'n verandering vanzelf gaat en dat sturing/keuze overbodig is.

Reacties zijn uitgeschakeld.