In IJsland wordt welzijn en minder werken de norm

In Nieuw Zeeland weten ze het al langer, maar ook andere landen ontdekken dat welzijn belangrijker is dan welvaart. Maatregelen die goed zijn voor de economie mogen geen negatief effect hebben op het klimaat of op de werkomstandigheden van mensen. Het leven van mensen gaat namelijk niet alleen om cijfers, maar om een doel, geluk, gezondheid, schone lucht en nog veel meer. En vooral de tijd om van het leven te genieten. Bijvoorbeeld door minder te werken. Iets dat IJsland nu de standaard wordt.

‘Tijd is het nieuwe geld’, zei iemand laatst in een gesprek. Door die opmerking dacht ik aan het boek ‘The 4 hour workweek’, dat Timothy Ferriss in 2007 schreef.  Het boek gaat over het ontsnappen aan de ‘9 tot 5 mentaliteit’ om te leven in ‘rijkdom’. En je raad het al, die rijkdom heeft maar deels met geld te maken en veel meer met het realiseren van je dromen.

Er komt niets uit je vingers

Toen ik het boek las, werkte ik lange dagen. In 4 uur kon ik niet eens een artikel schrijven, maar het idee sprak me aan. Het inspireerde me om na te denken over de invulling van mijn werkdag. Soms zat ik namelijk uren achter mijn computer, zonder dat er iets uit mijn vingers kwam. Terwijl het schrijven op andere dagen moeiteloos ging. Na het lezen van het boek vulde ik mijn dagen wel anders in. Ik ging vaker iets anders doen, als het even niet ging, om het later af te maken.

De eerste 6 uur van de dag

Uit onderzoek blijkt ook dat we tijdens een 8-urige werkdag de eerste zes uur het beste presteren. En daarvan zijn we 3 uur echt productief. Om precies te zijn: twee uur en 53 minuten. De rest van de tijd zijn we bezig met andere (niet altijd werkgerelateerde) dingen.

Minder stress

Gaan mensen ook echt korter werken, dan hebben ze ook minder last van stress. Dat merkte ook de Amerikaan Alex Soojung-Kim Pang (52), die het boek ‘Rust in uitvoering’ kwam. Na zijn burn-out kwam hij erachter dat hij met kortere werkdagen veel productiever was. En hij voelde zich creatiever door slim te rusten, door te wandelen, sporten of mediteren.

Uit onderzoek bleek zelfs dat voor mensen boven de veertig een driedaagse werkweek het beste is. Ze zijn dan het meest effectief en omdat ze minder werken hebben ze ook een positief effect op de duurzaamheid van onze samenleving, omdat ze simpelweg minder CO2 uitstoten, maar ook omdat deze mensen meer tijd hebben om bijvoorbeeld te zorgen voor anderen en natuurlijk minder last van stress hebben.

Een vierdaagse werkweek in IJsland

In IJsland hebben ze tegenwoordig een vierdaagse werkweek en het is een overweldigend succes. De Nationale overheid en de gemeenteraad van de hoofdstad Reykjavik deden tussen 2015 en 2019 onderzoek onder 2.500 IJslanders en het bleek dat de productiviteit van mensen die 40 uur werkten en mensen die 36 uur hetzelfde was. Hierdoor hadden de vakbonden munitie om de cao’s opnieuw te onderhandelen, waardoor 86% van de IJslanders recht hebben op een kortere werkweek, waarbij ze evenveel betaald krijgen.

Een verplichte vrije dag

Het Australische bedrijf Versa heeft een andere aanpak. Zij geven hun werknemers een verplichte vrije dag op woensdag. Betaald nog wel. Het begon als een test. De directie wilde kijken wat deze dag deed met de productiviteit van de werknemers. Op woensdag konden ze uitrusten, bijtanken en tijd investeren in hobby’s, projecten of hun gezin. Donderdag kwam iedereen weer uitgerust op werk, alsof het weekend was geweest. En het werd een succes. De medewerkers waren tevreden, er was minder verloop en daardoor waren ook klanten tevreden en zo werd het uiteindelijk beleid van dit bedrijf.

En zo er steeds meer voorbeelden, waar landen en bedrijven minder werken stimuleren. Heb jij een voorbeeld, deel je dat dan met ons?

Over de schrijver